Ny svart färg på glassboxar ger 130 ton mer plast i återvinning

PUBLICERAD: 26 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Berry Superfos plastförpackningar med kolfri svart färg används nu till norska Diplom-Is glassvarumärke Royal. (Bild Diplom-Is)|”Hållbarhet är viktigt för oss”, säger marknadsdirektör Anne Borge Sturød. (Bild Diplom-Is)

Norska Diplom-Is använder en ny typ av kolfri färg i sina svarta plastförpackningar med Royal-glass. Den nya färgen gör att boxarna nu kan plaståtervinnas.

Diplom-Is har blivit kända för sina svarta plastförpackningar till glassvarumärket Royal. Men på grund av den svarta färgen har plastboxarna varit svåra att återvinna, eftersom svart plast oftast automatiskt sorteras bort hos plaståtervinnarna. Nu har Diplom-Is fått nya svarta glassboxar från Berry Superfos, där plasten innehåller en ny typ av kolfri svart färg, som inte sorteras bort. De nya glassboxarna innebär en ökad plaståtervinning med 130 ton plast om året.

Berry Superfos ser mycket positiv på att Diplom-Is nu valt företagets återvinningsbara svarta plastboxar.

”Genom ett nära och strategiskt samarbete har vi utvecklat och lanserat en ny typ av svart plastbasread glassförpackning av hög kvalitet”, säger Søren Marcussen, som är regionansvarig i Superfos Nordic.

Diplom-Is skriver i ett pressmeddelande att skiftet från den svarta färgen ”Carbon Black” till den nya ”Non Carbon Black” varit en framgång och att det är en del i företagets strategi att arbeta aktivt för att reducera sitt kolavtryck på miljön.

”Hållbarhet är viktigt för oss”, säger marknadsdirektör Anne Borge Sturød. (Bild Diplom-Is)

”Hållbarhet är viktigt för oss. Om vi ville fortsätta att leverera Royal-glassen i svarta plastförpackningar, så kände vi att vi måste hitta en lösning på sorteringsproblematiken med svarta plastförpackningar. Genom att byta till färgen ´Non Carbon Black´ kan de svarta Royal-förpackningarn nu sorteras och återvinnas som vanlig plast”, säger Diplom-Is marknadsdirektör Anne Borge Sturød.

Innan lanseringen på marknaden har de nya svarta glassboxarna genomgått en rad tester på återvinningsanläggningarna IVAR och ROAF i Norge samt Suez Circpacs stora sorteringsanläggning i Tyskland. Testerna har resulterat i att de nya svarta förpackningarna nu är certifierade för plaståtervinning både i Norge och resten av Europa.

”Detta gör det möjligt att återvinna närmare 3 miljoner svarta glassförpackningar och omvandla plasten i dem till nya plastprodukter”, säger Anne Borge Sturød.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x