Ny svart färg på glassboxar ger 130 ton mer plast i återvinning

PUBLICERAD: 26 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Berry Superfos plastförpackningar med kolfri svart färg används nu till norska Diplom-Is glassvarumärke Royal. (Bild Diplom-Is)|”Hållbarhet är viktigt för oss”, säger marknadsdirektör Anne Borge Sturød. (Bild Diplom-Is)

Norska Diplom-Is använder en ny typ av kolfri färg i sina svarta plastförpackningar med Royal-glass. Den nya färgen gör att boxarna nu kan plaståtervinnas.

Diplom-Is har blivit kända för sina svarta plastförpackningar till glassvarumärket Royal. Men på grund av den svarta färgen har plastboxarna varit svåra att återvinna, eftersom svart plast oftast automatiskt sorteras bort hos plaståtervinnarna. Nu har Diplom-Is fått nya svarta glassboxar från Berry Superfos, där plasten innehåller en ny typ av kolfri svart färg, som inte sorteras bort. De nya glassboxarna innebär en ökad plaståtervinning med 130 ton plast om året.

Berry Superfos ser mycket positiv på att Diplom-Is nu valt företagets återvinningsbara svarta plastboxar.

”Genom ett nära och strategiskt samarbete har vi utvecklat och lanserat en ny typ av svart plastbasread glassförpackning av hög kvalitet”, säger Søren Marcussen, som är regionansvarig i Superfos Nordic.

Diplom-Is skriver i ett pressmeddelande att skiftet från den svarta färgen ”Carbon Black” till den nya ”Non Carbon Black” varit en framgång och att det är en del i företagets strategi att arbeta aktivt för att reducera sitt kolavtryck på miljön.

”Hållbarhet är viktigt för oss”, säger marknadsdirektör Anne Borge Sturød. (Bild Diplom-Is)

”Hållbarhet är viktigt för oss. Om vi ville fortsätta att leverera Royal-glassen i svarta plastförpackningar, så kände vi att vi måste hitta en lösning på sorteringsproblematiken med svarta plastförpackningar. Genom att byta till färgen ´Non Carbon Black´ kan de svarta Royal-förpackningarn nu sorteras och återvinnas som vanlig plast”, säger Diplom-Is marknadsdirektör Anne Borge Sturød.

Innan lanseringen på marknaden har de nya svarta glassboxarna genomgått en rad tester på återvinningsanläggningarna IVAR och ROAF i Norge samt Suez Circpacs stora sorteringsanläggning i Tyskland. Testerna har resulterat i att de nya svarta förpackningarna nu är certifierade för plaståtervinning både i Norge och resten av Europa.

”Detta gör det möjligt att återvinna närmare 3 miljoner svarta glassförpackningar och omvandla plasten i dem till nya plastprodukter”, säger Anne Borge Sturød.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax