Ny sträckfilmsmaskin gav bättre arbetsmiljö och ökad effektivitet

PUBLICERAD: 14 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Johan Zetterborg är glad och nöjd med den nya sträckfilmaren från PallPack. |Sträckfilmaren PallPack 2000F styrs med en fjärrkontroll och operatören behöver inte lämna trucken för att starta filmningen.

När läkemedelsföretaget Fresenius Kabi köpte en ny sträckfilmsmaskin – en PallPack 2000F –  till sin anläggning i Uppsala fick man både ökad effektivitet och en bättre arbetsmiljö.
”Vi sparar nog 70 – 80 procent i tidseffektivitet”, säger Johan Zetterborg, linjechef för pallettering av förpackningar med intravenösa näringslösningen Oxalert.

Fresenius Kabi har mer än 800 anställda i Sverige, men globalt arbetar hela 110.000 anställda för bolaget, som är specialiserat på nutrition i droppåsar, narkosmedel och medicinsk teknik. Produktionsanläggningen för intravenösa näringslösningar finns i Uppsala.

Av arbetsmiljöskäl bestämde man sig för att man behövde en ny sträckfilmsmaskin vid anläggningen i Uppsala. Med den befintliga sträckfilmaren var man tvungen att lämna trucken och knyta fast sträckfilmen vid pallen och sedan backa undan trucken innan sträckfilmningen kunde påbörjas. Men med den nya maskinen slipper man de manuella arbetsmomenten.

”Du gör allting från trucken. Man ställer enkelt pallen på sträckfilmsmaskinens platta, backar undan trucken och sätter igång sträckfilmaren med en fjärrkontroll. Operatören behöver inte längre gå av trucken och knyta fast sträckfilmen, innan maskinen startas. Och man behöver inte heller skära av filmen, när sträckfilmningen är klar – det sköter PallPack-maskinen automatiskt”, säger Johan Zetterborg.

Produktionen i Uppsala rullar dygnet runt, året runt, i femskift. Den nya sträckfilmaren används vid sidan av den helautomatiska produktionslinjen och plastar cirka 50–60 pallar per dygn och vid underhållsstopp drygt det dubbla.

”På logistikavdelningen är vi cirka 30 personer och vi använder sträckfilmsmaskinen till allt möjligt, allt vi hanterar är gods som står på pallar”, säger Johan Zetterborg.

Johan Zetterborg är tydlig med att Fresenius Kabi köpte sträckfilmsmaskinen av arbetsmiljöskäl, men en ökad effektivitet har kommit som en bonus. Han uppskattar tidsvinsten till 70–80 procent eftersom den som kör igång sträckfilmsmaskinen nu kan åka iväg och göra något annat, medan maskinen arbetar.

”Maskinen var enkel att installera med ”plug-and-play” och vi har använt den i nästan ett halvår nu utan problem, det är väldigt imponerande med tanke på att den är så automatisk som den är”, avslutar Johan Zetterborg.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup