Ny smart sensor talar om när livsmedlet blir otjänligt

PUBLICERAD: 6 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

VTT:s nya sensor kan detektera etanol i små mängder och via en  smart telefon tala om när innehållet i en livsmedelförpackning börjar bli otjänligt.

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT skriver i ett pressmeddelande att man har utvecklat en sensor, som kan detektera etanol i livsmedelsförpackningar. Etanol bildas när livsmedel börjar brytas ner och bli otjänligt och sensorn kan upptäcka även mycket små mängder etanol, som uppstår i gas- eller luftutrymmen i en förpackning.

Förutom själva sensorsdelen ingår också en RFID-tagg i konceptet, vilket gör att sensorn kan avläsas trådlöst, exempelvis via en smart telefon. Sensorns information överförs till kunden med hjälp av en RFID-läsare i telefonen och data sparas dessutom digitalt i en fjärrserver. Att data lagras i realtid  i molnet innebär möjligheter att jämföra livsmedelkvaliteten med tidigare avläsningar. 

VTT har dessutom utvecklat en annan livsmedelssensor, som bygger på samma teknik, och som också avläses med en smart telefon, men där en begynnande etanolutveckling i livsmedelsförpackningen istället visas på ett färgschema i telefonens display.

Etanol är ett av de ämnen, som startar nedbrytningsprocessen hos exempelvis förpackad färsk frukt. VTT skriver att sensorn även har potential att användas som en finkänslig alkometer, för att upptäcka alkoholförekomst i andra miljöer.

Enligt VTT är tillverkningskostnaden för etanolsensorn tillräckligt låg för att det ska vara realistiskt att använda den i livsmedelsförpackningar och forskningsinstitutet söker nu efter partners, som kan hjälpa till att kommersialisera produkten.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah