Ny smart sensor talar om när livsmedlet blir otjänligt

PUBLICERAD: 6 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

VTT:s nya sensor kan detektera etanol i små mängder och via en  smart telefon tala om när innehållet i en livsmedelförpackning börjar bli otjänligt.

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT skriver i ett pressmeddelande att man har utvecklat en sensor, som kan detektera etanol i livsmedelsförpackningar. Etanol bildas när livsmedel börjar brytas ner och bli otjänligt och sensorn kan upptäcka även mycket små mängder etanol, som uppstår i gas- eller luftutrymmen i en förpackning.

Förutom själva sensorsdelen ingår också en RFID-tagg i konceptet, vilket gör att sensorn kan avläsas trådlöst, exempelvis via en smart telefon. Sensorns information överförs till kunden med hjälp av en RFID-läsare i telefonen och data sparas dessutom digitalt i en fjärrserver. Att data lagras i realtid  i molnet innebär möjligheter att jämföra livsmedelkvaliteten med tidigare avläsningar. 

VTT har dessutom utvecklat en annan livsmedelssensor, som bygger på samma teknik, och som också avläses med en smart telefon, men där en begynnande etanolutveckling i livsmedelsförpackningen istället visas på ett färgschema i telefonens display.

Etanol är ett av de ämnen, som startar nedbrytningsprocessen hos exempelvis förpackad färsk frukt. VTT skriver att sensorn även har potential att användas som en finkänslig alkometer, för att upptäcka alkoholförekomst i andra miljöer.

Enligt VTT är tillverkningskostnaden för etanolsensorn tillräckligt låg för att det ska vara realistiskt att använda den i livsmedelsförpackningar och forskningsinstitutet söker nu efter partners, som kan hjälpa till att kommersialisera produkten.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker