Ny nordisk förpackningstävling: Nu drar Packnorth Award igång!

PUBLICERAD: 26 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

En ny förpackningstävling drar nu igång – Packnorth Award. (Bild: Pressbild)

Nu startar Packnorth Award – en tävling som lyfter fram Nordens bästa förpackningar! Över 30 olika kategorier används för att visa fram den mångfald som finns, alltifrån etiketter och transportemballage till schampoflaskor och färskvarulösningar.

Arrangör för den nya nordiska förpackningstävlingen är AGI Publishing House i samarbete med nord emballage och de välmeriterade domarna kommer från svenska och danska universitet och organisationer.

”Domarna är utvalda för att de representerar en unik expertis inom just sitt område. Domaren, som tittar på den grafiska formen, ska enbart bedöma denna, medan domaren, som tittar på cirkulariteten, enbart sätter sina betyg inom detta”, berättar Peter Ollén, som är publisher hos AGI.

De insända tävlingsbidragen bedöms och får oberoende poäng från 1 till 9 utifrån fyra parametrar:
• Den grafiska formen
• Förpackningens effekt
• Valet av material
• Cirkularitet

Ett tävlingsbidrag kan alltså få toppbetyget 9 för valet av material men lågt betyg för förpackningens effekt. Betyget 5 berättar att det här är en bra produkt, som håller god nivå och fungerar bra på hyllorna. Betygen 8 och 9 kommer bara att användas för de helt exceptionella lösningarna.

”Även för den som inte bryr sig om tävlingen kan det här vara ett enkelt sätt att få synpunkter från någon utifrån. Vi räknar också med att det både är varumärkesägare, konverterare och byråer som skickar in. Det här är chansen att synliggöra de som ofta arbetar i det fördolda”, konstaterar chefredaktör Bo Wallteg på nord emballage, som själv har mångårig erfarenhet av förpackningsbranschens förändring.

Förpackningsbidragen tävlar i olika kategorier, exempelvis livsmedelsförpackningar, industriförpackningar, etiketter, lyxförpackningar med mera.

”Genom att betygen ges separat för varje område, så får deltagarna inspiration att se vad som kan förbättras. Nästa år kan man sedan skicka in igen, eftersom arbetet med förpackningar ju tenderar att vara ett ständigt pågående förändringsarbete”, säger Bo Wallteg.

Packnorth Award-tävlingen kommer att pågå under hösten 2021. Vinnarna presenteras på Packnorth-eventet på Kistamässan den 9 februari 2022. I Danmark kommer bidragen att presenteras i en utställning på Packnorth-eventet i Odense den 18-19 maj 2022.

Text: Claes Nordström

Fullständig information kring tävlingen, bland annat om kategorierna samt registrering, mm, finns på hemsidan för Packnorth Award.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy