Ny maskin för falskartong invigd

PUBLICERAD: 18 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Metsä Board Husum BM1_inauguration_ribbon clipping__web
Metsä Boards nya falskartongmaskin i bruket i Husum invigdes den 13 april. Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg klippte bandet tillsammans med Metsä Groups koncernchef Kari Jordan, Örnsköldsviks kommunstyrelses ordförande Glenn Nordlund Örnsköldsviks kommun samt Pappers ordförande i Husum Kenneth Olsson, Metsäliitto Osuuskunta styrelseordförande Martti Asunta och Metsä Boards verkställande direktör Mika Joukio. Husum är därmed inriktat mot kartongproduktion.

Efter omfattande strukturella förändringar är Metsä Board Husum ett integrerat kartong- och massabruk och en betydande lokal arbetsgivare. Projektet, som tagit drygt ett år, är en investering på 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) och omfattar en produktionslinje för falskartong, förbättringar i brukets massafabrik samt en utbyggnad av hamnen.

Den nya kartongmaskinen har kapaciteten 400 000 årston och producerar falskartong i ytvikter mellan 175 g/m2 och 350 g/m2. Målsättningen är att avsätta produktionen från den nya falskartonglinjen till Amerika liksom globalt för applikationer som muggar, tallrikar och brickor av kartong för den växande matservicemarknaden.

– Bruket i Husum har; bästa tänkbara teknik, kunskapen hos de anställda och ett idealiskt läge vid havet med egen hamn. Dessa faktorer stöder också våra kunders framgång, säger Mika Joukio, koncernchef för Metsä Board.

– Före årsskiftet började uppstarten med att vi körde igång vissa delar för att i början av februari ha allt igång. Uppstarten har gått bra och vi är nöjda med kvalitetsnivån och med hur snabbt vi uppnådde den, säger Anders Ek, platschef Metsä Board Husum

I november ifjol offentliggjorde Metsä Board en investering på 38 miljoner euro (ca 350 miljoner kronor), i en extruderingslinje för beläggning av kartong med tillhörande infrastruktur. Linjen tas i bruk under det första halvåret 2017. Syftet med investeringen är att utöka satsningen på kartong för livsmedel och matservice ytterligare.

I Husum har Metsä Board redan tidigare byggt om en pappersmaskin till en linermaskin för produktion av bestruken och obestruken helblekt liner för högkvalitativa wellförpackningar. Maskinen tillverkar liner i ytvikter från 70 till 200 g/m2 och har kapaciteten 300 000 årston.

Metsä Board Husum BM1_inauguration__web

Läs vidare

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006