Ny maskin för falskartong invigd

PUBLICERAD: 18 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Metsä Board Husum BM1_inauguration_ribbon clipping__web
Metsä Boards nya falskartongmaskin i bruket i Husum invigdes den 13 april. Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg klippte bandet tillsammans med Metsä Groups koncernchef Kari Jordan, Örnsköldsviks kommunstyrelses ordförande Glenn Nordlund Örnsköldsviks kommun samt Pappers ordförande i Husum Kenneth Olsson, Metsäliitto Osuuskunta styrelseordförande Martti Asunta och Metsä Boards verkställande direktör Mika Joukio. Husum är därmed inriktat mot kartongproduktion.

Efter omfattande strukturella förändringar är Metsä Board Husum ett integrerat kartong- och massabruk och en betydande lokal arbetsgivare. Projektet, som tagit drygt ett år, är en investering på 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) och omfattar en produktionslinje för falskartong, förbättringar i brukets massafabrik samt en utbyggnad av hamnen.

Den nya kartongmaskinen har kapaciteten 400 000 årston och producerar falskartong i ytvikter mellan 175 g/m2 och 350 g/m2. Målsättningen är att avsätta produktionen från den nya falskartonglinjen till Amerika liksom globalt för applikationer som muggar, tallrikar och brickor av kartong för den växande matservicemarknaden.

– Bruket i Husum har; bästa tänkbara teknik, kunskapen hos de anställda och ett idealiskt läge vid havet med egen hamn. Dessa faktorer stöder också våra kunders framgång, säger Mika Joukio, koncernchef för Metsä Board.

– Före årsskiftet började uppstarten med att vi körde igång vissa delar för att i början av februari ha allt igång. Uppstarten har gått bra och vi är nöjda med kvalitetsnivån och med hur snabbt vi uppnådde den, säger Anders Ek, platschef Metsä Board Husum

I november ifjol offentliggjorde Metsä Board en investering på 38 miljoner euro (ca 350 miljoner kronor), i en extruderingslinje för beläggning av kartong med tillhörande infrastruktur. Linjen tas i bruk under det första halvåret 2017. Syftet med investeringen är att utöka satsningen på kartong för livsmedel och matservice ytterligare.

I Husum har Metsä Board redan tidigare byggt om en pappersmaskin till en linermaskin för produktion av bestruken och obestruken helblekt liner för högkvalitativa wellförpackningar. Maskinen tillverkar liner i ytvikter från 70 till 200 g/m2 och har kapaciteten 300 000 årston.

Metsä Board Husum BM1_inauguration__web

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}