Ny maskin för falskartong invigd

PUBLICERAD: 18 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Metsä Board Husum BM1_inauguration_ribbon clipping__web
Metsä Boards nya falskartongmaskin i bruket i Husum invigdes den 13 april. Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg klippte bandet tillsammans med Metsä Groups koncernchef Kari Jordan, Örnsköldsviks kommunstyrelses ordförande Glenn Nordlund Örnsköldsviks kommun samt Pappers ordförande i Husum Kenneth Olsson, Metsäliitto Osuuskunta styrelseordförande Martti Asunta och Metsä Boards verkställande direktör Mika Joukio. Husum är därmed inriktat mot kartongproduktion.

Efter omfattande strukturella förändringar är Metsä Board Husum ett integrerat kartong- och massabruk och en betydande lokal arbetsgivare. Projektet, som tagit drygt ett år, är en investering på 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) och omfattar en produktionslinje för falskartong, förbättringar i brukets massafabrik samt en utbyggnad av hamnen.

Den nya kartongmaskinen har kapaciteten 400 000 årston och producerar falskartong i ytvikter mellan 175 g/m2 och 350 g/m2. Målsättningen är att avsätta produktionen från den nya falskartonglinjen till Amerika liksom globalt för applikationer som muggar, tallrikar och brickor av kartong för den växande matservicemarknaden.

– Bruket i Husum har; bästa tänkbara teknik, kunskapen hos de anställda och ett idealiskt läge vid havet med egen hamn. Dessa faktorer stöder också våra kunders framgång, säger Mika Joukio, koncernchef för Metsä Board.

– Före årsskiftet började uppstarten med att vi körde igång vissa delar för att i början av februari ha allt igång. Uppstarten har gått bra och vi är nöjda med kvalitetsnivån och med hur snabbt vi uppnådde den, säger Anders Ek, platschef Metsä Board Husum

I november ifjol offentliggjorde Metsä Board en investering på 38 miljoner euro (ca 350 miljoner kronor), i en extruderingslinje för beläggning av kartong med tillhörande infrastruktur. Linjen tas i bruk under det första halvåret 2017. Syftet med investeringen är att utöka satsningen på kartong för livsmedel och matservice ytterligare.

I Husum har Metsä Board redan tidigare byggt om en pappersmaskin till en linermaskin för produktion av bestruken och obestruken helblekt liner för högkvalitativa wellförpackningar. Maskinen tillverkar liner i ytvikter från 70 till 200 g/m2 och har kapaciteten 300 000 årston.

Metsä Board Husum BM1_inauguration__web

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx