Ny internationell standard gör det enklare för etikettbeställare

PUBLICERAD: 6 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

En ny internationell standard för självhäftande etiketter ska förenkla för både tillverkare och beställare.

Standarder skapar enhetliga och transparenta rutiner, som de flesta kan enas kring inom många branscher och nu har en ny internationell teknisk specifikation för beställning och produktion av självhäftande etiketter lanserats. ISO:s nya standard underlättar för både beställare och leverantörer, med enklare beställningar och jämlik konkurrens som några av resultaten.

En anledning till att den nya tekniska specifikationen tagits fram, är att många beställare inte känner till vilken information leverantörerna behöver för att kunna leverera etiketter i rätt material för tänkt användning. Det kan till exempel vara olika typer av etikettmaterial, lim-, kyl- och värmefaktorer, som spelar in i valet av etikett för en given tillämpning. Specifikationen leder även till minskade kostnader genom att risken för felbeställningar och reklamationer minskas hos de som levererar och beställer etiketter.

Några av de företag, som varit med och tagit fram specifikationen, är Ericsson och IKEA. Då det finns tusentals kombinationer av lim, frontmaterial och underpapper för etikettleverantörerna att välja mellan, och utan en klarhet i hur etiketten ska tillämpas, är risken stor att det blir fel. För IKEA:s del handlar det om stora volymer och ibland långt mellan beställningarna, vilket gör det hela än mer komplicerat. Med den checklista som finns i den nya specifikationen omfattas all information, som leverantören behöver, för att inget ska gå fel. Behovet av en specifikation på detta område har varit stort, då det tidigare inte funnits någon teknisk definition för vad som är en etikett.

”Vi ser mycket positivt som kommer med den nya standarden. Den kommer att belysa de problemområden, som finns i beställningsledet och vi kommer att undvika en hel del problem”, säger Stefan Vestlund, VD för Tryckeri AB Etiketten och Etikettgruppens/Grafiska Företagens representant i arbetsgruppen, som tagit fram specifikationen.

Standarden går under benämningen ”SISISO/TS 18614:2016, Förpackningar — Etiketter — Krav på information vid beställning och specificering av självhäftande etiketter” och finns på .

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x