Ny gurkförpackning hos ICA: biocoating ersätter plastfilm

PUBLICERAD: 24 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Med Saveggys innovation kan krympfilm av plast på frukt- och gröntprodukter elimineras och ersättas med en ätbar biobaserad coating. (Bild Saveggy)|Marcus Welin Sandgren är inköpschef för frukt och grönsaker på ICA Sverige. (Bild fr LinkedIn)|Saveggys VD Vahid Sohrabpour (t. v.) och operative chefen Arash Fayyazi ser fram emot ICA:s testlansering av deras ätbara ”sprayfilm”. (Bild Green Challenge)

ICA Sverige ska börja testa att eliminera den omstridda krympfilmen av plast på slanggurkor och ersätta den med en biobaserad coating, utvecklad av det Lund-baserade food tech-bolaget Saveggy.

Saveggys specialutvecklade coating är en biobaserad, ätbar vätska, som sprayas på frukten eller grönsaken, med målet att ge samma förlängda hållbarhet som plast. Första produkten hos ICA, som ska testas med att få detta naturliga skydd, är gurkan.

Marcus Welin Sandgren är inköpschef för frukt och grönsaker på ICA Sverige. (Bild fr LinkedIn)

”Så snart det är produktionstekniskt möjligt kommer vi att börja testa coatade gurkor i parallella logistikflöden för att mäta hållbarhet på produkten. Vi vill givetvis växla bort från plast, men om vi inte kan skydda produkterna och bevara hållbarheten, så når vi inte vårt mål om minskad klimatpåverkan och minskat svinn från våra produkter, säger Marcus Welin Sandgren, inköpschef för frukt och grönsaker på ICA Sverige.

ICA skriver att man startade ett samarbete med Saveggy tidigt i deras utvecklingsresa och under våren 2021 arrangerade ICA en kompetensdelande workshop tillsammans med Saveggy för att öka förståelsen för den svenska gurkmarknaden. Under sommaren i år har man gjort flödesanalyser och nu under hösten har man genomfört en konsumentstudie för att förstå kundens beteende och preferenser.

”Från konsumentstudien ser vi att nyfikenheten och öppenheten för att ersätta plastfilmen med en coating är högre hos konsument än vi hade vågat hoppas på, vilket är positivt”, säger Marcus Welin Sandgren.

Saveggys VD Vahid Sohrabpour (t. v.) och operative chefen Arash Fayyazi ser fram emot ICA:s testlansering av deras ätbara ”sprayfilm”. (Bild Green Challenge)

ICA uppger att man ständigt arbetar med att minska användandet av plast och att coating spås bli en viktig del av framtidens hållbara förpackningar. Att stötta Saveggy och deras innovativa arbete för att accelerera tillgängligheten för deras produkter på marknaden ses därför som en självklarhet.

”Vi började bolla med ICA i en tidig fas av innovationsarbetet. Diskussionerna ledde till att vi djupare kunde förstå ICA:s värdekedja och de krav som ställs i varje steg för att möta konsumenternas förväntningar. Vårt fortsatta utvecklingsarbete blev därför anpassat för att möta kraven”, berättar Saveggys grundare Vahid Sohrabpour, CEO, och Arash Fayyazi (COO).

Vi har tidigare skrivit om Saveggys biobaserade coating. Läs HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01