Ny generation av synkrona servomotorer från Bosch Rexroth

PUBLICERAD: 8 maj 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Bosch Rexroth nya produktserie omfattar över 50 motorer i olika storlekar.

Industri 4.0, den fjärde industriella revolutionen, förutsätter kortare ledtider och större flexibilitet i tillverkningen än någonsin förut. Bosch Rexroths nya serie synkrona servomotorer MS2N är utvecklade för att möta just dessa krav.
”Vi gör industriella motordrifter intelligenta och låter dem kommunicera med övriga delar i systemen”, säger Marco Parnola, Senior Technical Advisor på Bosch Rexroth.

Den  nya serien omfattar över 50 motorer i olika storlekar, med vridmoment från 0.8 Nm på upp till 360 Nm med ett varvtal upp till 9.000 varv per minut. Motorerna är mindre men upp till 30 procent kraftfullare än sina föregångare. 

Trots högre effekttäthet och mer vridmoment är motorerna mindre och kompaktare. En intressant kombination för maskintillverkare, som vill få maximal prestanda utan att göra avkall på utrymme.

”En stor nyhet är, att vi nu gör motorerna mer intelligenta genom att de kan lagra data om temperatur och magnetisk mättnad. Data som sedan skickas till och analyseras av drivsystemet och effektiviserar styrningen”, säger Marco Parnola.

Andra finesser är möjligheten till kraft – och återkoppling med en enda kabel, som ett komplement till den vanliga anslutningen med två kablar. Denna valmöjlighet ger också mer flexibilitet vid installationen i maskinen. Maximal kablagelängd är hela 75 meter för båda lösningarna.

”Med dessa motorer blir Condition Monitoring verklighet på riktigt, alltså att man kan kontrollera maskinens värden samtidigt som den körs. Mjuk- och hårdvara jobbar tillsammans. Maskinen kan då arbeta mer effektivt och miljöanpassat, vilket i ett längre perspektiv sänker driftkostnaderna – och gör att maskinen lever längre”, avslutar Marco Parnola.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x