Ny förpackning ger mörare kött och mindre matsvinn

PUBLICERAD: 26 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

ICA:s nya förpackning ger mörare kött och längre hållbarhet.

ICA byter förpackningar på stora delar av sitt köttsortimentet för att ge produkterna längre hållbarhet och därmed också bidra till minskat matsvinn. Den nya vakuumförpackningen ger även köttet bättre smak, eftersom det fortsätter att möras i förpackningen. 

Den nya förpackningen ger köttet ungefär dubbelt så lång hållbarhet som en traditionell förpackning. Dessutom är det mindre luft i förpackningarna, vilket gör att transporterna kan optimeras. 

Förpackningen bidrar även till en naturlig mörningsprocess, som ska förbättra köttets smak. 

”Att minimera det matsvinn, som uppstår i vår egen verksamhet och i hemmen, är viktigt. Kött är det livsmedel som generellt sett har störst klimatpåverkan och därför är det mycket positivt att vår nya förpackning nästan fördubblar hållbarheten. Vi hoppas att kunderna kommer att uppskatta våra nya köttförpackningar, inte minst eftersom det kan bidra till minskat matsvinn och ett godare kött. Köttet i de nya förpackningarna smakar som bäst, när det närmar sig datummärkningen”, säger Maria Smith, miljöchef ICA Sverige. 

Mellan 7 och 13 procent av hushållens onödiga matavfall består av kött, enligt Naturvårdsverket. Eftersom nötkött har ungefär femtio gånger så hög klimatpåverkan som motsvarande mängd rotfrukter, ger insatser för ett minskat köttsvinn en större effekt per kilo produkt.

Källa ICA

Text Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Amazon installererar hundratals automatiska packmaskiner i Europa

Amazon installerar nu automatiserade förpackningsmaskiner som kan skapa specialanpassade kartongförpackningar och papperspåsar på begäran, så att fler varor når kunder i specialanpassade förpackningar.
amazon_01x
Amazon installererar hundratals automatiska packmaskiner i Europa

Finsk lakrits i ny förpackning tävlar i Packnorth Award 2025

Det finska företaget Kouvolan Lakritsi tävlar i årets Packnorth Award med sin nya, återvinningsbara Laku-mugg, tillverkad av jungfrufiber. Den ersätter påsar av plast för lakrits.
Lakritsx
Finsk lakrits i ny förpackning tävlar i Packnorth Award 2025

Chips med kebab- och vitlökssmak packade i massbalanserad förpackning

OLW presenterar ett nytt samarbete med Schysst Käk – varumärket bakom Sveriges mest sålda hemmakebab. Resultatet? Ett grovräfflat chips med smak av kryddig kebab och krämig vitlökssås, packade i en massbalanserad påse.
OLW Schysst käk_Kebab_Vitlök
Chips med kebab- och vitlökssmak packade i massbalanserad förpackning

Naturvårdsverket stoppar stöd till Svensk Plaståtervinning

Naturvårdsverket och Svensk Plaståtervinning har hamnat i ett oväntat läge som handlar om bidrag i mångmiljonklassen som inte betalas ut och som kan riskera jätteanläggningens framtid. Det berättar Svt Öst.
Foto: Peter Holgersson AB
Naturvårdsverket stoppar stöd till Svensk Plaståtervinning

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx
Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx
Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx
Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX
Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback