Ny digitalpress och nya färger när Domino satsar på wellpapp

PUBLICERAD: 23 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Dominos nya digitalpress Domino X630i är en single pass maskin, utvecklad för tryck på wellpapp. (Bild Domino)|Flödet och komponenterna i Dominos digitala plattform Generation 6. (Bild Domino)

Digitaltryckta wellpappförpackningar verkar gå mot en ljus framtid. Flera av digitalpresstillverkarna gör satsningar in på området. Senast med det beskedet är Domino, som nu lanserar Domino X630i, en single pass press. Samtidigt lanseras nya vattenbaserade färger. Tanken var att den skulle varit höjdpunkten på drupa, som ju fick flyttas fram.

Den nya pressen bygger på Dominos plattform Generation 6, som legat till grund för runt 1.000 installationer runt om i världen. Den jobbar i hastigheter upp till 75 meter per minut med en upplösning på 600 x 600 dpi. Maximal tryckyta är 3.000 x 1.345 millimeter. Produktionen är högt automatiserad och fotavtrycket är litet. Kapaciteten är 4.500 ark i storleken 900 x 1.500 millimeter. Största arkstorlek är 1.600 x 3.000 millimeter.

”Vi har sett att företag som konverterar wellpapp möter samma utmaningar som etikettillverkarna gjorde för tio år sedan. Kraven från varumärkesägare på kortare serier, kortare ledtider och fler SKUs är tydliga”, konstaterar Matt Condon, utvecklingschef hos Domino.

”Sedan kan man lägga till behovet av personalisering, Shelf-Ready förpackningar och allt mer e-handel. Det är faktorer som driver på en digital produktion av wellpapp”.

Flödet och komponenterna i Dominos digitala plattform Generation 6. (Bild Domino)

Pressen jobbar med AQ95, en vattenbaserad CMYK-färg som bygger på i-Tech PolyM (i-Tech står för Intelligent Technology) vilket innebär polymera partiklar av mikrostorlek. Den kan användas både på bestruken och obestruken wellpapp utan behov av en primer. Den är lämplig för många livsmedelsförpackningar, där livsmedlet inte kommer i direkt kontakt med den, och lever upp till kraven i Swiss Ordinance, Nestlé och EuPIA.

Andra i-Tech komponenter i Generation 6 inkluderar färgcirkuleringssystemet ActiFlow, det automatiska rensningssytemet CleanCap för munstycken samt StitchLink, ett automatiskt inställningssystem för skrivhuvudena.

Text Bo Wallteg

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x