Ny design för ikonisk kakao – men ögonen blir förstås kvar

PUBLICERAD: 15 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Kakaoprodukterna med de klassiska ögonen har fått ny förpackningsdesign – men ögonen från 1955 finns förstås kvar… (Bild Fazer)|

Klassiska kakaoprodukten Ögon® Cacao har fått ny förpackningsdesign – men ögonen är förstås kvar! Ögon Cacao började säljas i Sverige redan 1899 (!) och fick sitt namn och den klassiska ögon-symbolen några år senare.

1955 skapade designern Olle Eksell de välkända ögonen, som används än idag, och som är ett starkt varumärke som återfinns i många svenska hem. Sedan 1950-talet har förpackningens utseende varierat och i dagarna presenteras den senaste förnyade förpackningsdesignen i butikernas bakhyllor.

Kort Ögon®-historia

Varumärket skapades av Malmöföretaget Mazetti och förekom första gången i annonser år 1904, Samtidigt började man också sälja kakaon i förseglade påsar. Ögonen i annonserna kom att förknippas med kakaon och något eller några år senare började Mazetti även använda ögonen på förpackningarna med kakao.
Under de första åren hade ögonen ett mycket varierat utseende. De äldsta var naturalistiskt utformade ögon, men blev alltmer stiliserade när kakaon började säljas i plåtburkar på 30-talet.
Den nuvarande logotypen skapades 1955 av designern Olle Eksell och blev från årsskiftet 1956-1957 firmamärke för hela Mazetti. 
Mazetti köptes av Fazer 1975, och i samband med köpet blev ögonen varumärke för Fazers sortiment av hushållsprodukter.
(Källa Wikipedia)

Fazer, som äger det registrerade varumärket Ögon, skriver i en pressrelease att Ögon-produkternas förnyade förpackningsdesign bevarar den välkända logotypen med ögonen samtidigt som förpackningarna får ett mer enhetligt och stilrent utseende där användningsområdena förtydligas med inspirerande bilder. De karaktäristiska ögonen förblir helt intakta, men har fått ta mer plats på samtliga förpackningar.

”Vi förnyar förpackningarnas utseende och efter att ha utvärderat och konsumenttestat olika designspår känns det väldigt kul att nu äntligen få se Ögon-produkternas nya uttryck i butik. Vi hoppas att alla bakentusiaster blir lika förtjusta i designen som vi är och får inspiration i bakhyllan”, säger Pernilla Jansson, Brand Manager.

Samtidigt med den nya designen har Fazer bytt namn på chokladprodukten Ögon Block, som nu heter Ögon Dekor. Namnbytet görs för att ytterligare förstärka användningsområdet för produkten och särskilja den från Ögon Bakchoklad. Förutom till klassisk kakaodryck – uppskattad och välbekant för generationer av svenskar – så används Ögon-produkterna som smaksättare och ingrediens i desserter och bakverk och vid matlagning.

Fazer noterar i pressmeddelandet att såväl varumärket Ögon som logotypen med ögonen är registrerade varumärken.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx