Nu testas ny pantautomat för ”storpantare”

PUBLICERAD: 24 november 2015
UPPDATERAD: 25 januari

I den nya storpantsautomaten kan man tömma hela säckar med osorterade pantburkar och –flaskor på en gång.

Returpack/Pantamera genomför just nu ett test med en helt ny typ av pantautomat, som ska underlätta för den som vill panta mycket på en gång. På fem av landets återvinningscentraler ska den nya storpantarautomaten placeras ut. Malmös nya återvinningscentral Norra Hamnen var först ut och nu står Helsingborgs nya återvinningscentral på tur. Längre fram kommer även återvinningscentraler i Norrköping, Stockholm och Eskilstuna att ingå i testet.

”Vi jobbar hela tiden för att hitta nya, smartare sätt att panta på och för att få ännu fler att panta mera. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har redan önskemål om att även kunna panta sina flaskor och burkar på återvinningscentralen!, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den, som vill panta mycket på en gång. Kapaciteten är 100 förpackningar per minut – osorterat! Man kan alltså tömma i hela säckar, där aluminiumburkar och PET-flaskor ligger blandat. Behållarna i automaten kan ta emot 55.000 aluminiumburkar och 14.000 PET-flaskor, innan de behöver tömmas.

Panten kan man få utbetald via PayPal, WyWallet och Kuponginlösens värdekuponger.

”I pantautomaterna i dagligvaruhandeln kan man få ut kontanter eller använda pantvärdet direkt. När vi placerar ut automater på ställen, där det inte går, måste vi hitta nya flexibla lösningar. I våra nya storpantautomater genomför vi nu tester av utbetalningslösningar tillsammans med PayPal och WyWallet”, säger Katarina Lundell.

Med PayPal och WyWallet är det möjligt att få panten överförd till sitt bankkonto eller betala med den direkt från sitt WyWallet- respektive PayPal-konto. Mer information om hur dessa lösningar fungerar, kan konsumenten få på paypal.com och wywallet.se.

Den nya storpantarautomaten är framtagen tillsammans med det amerikanska företaget Envipco. Mer information om Envipco finns på envipco.com

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax