Nu ska Coops frukt och grönt levereras på SRS returpallar

PUBLICERAD: 29 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Everfresh i Helsingborg går över till Svenska Retursystems returpallar för alla sina transporter av frukt ocvh grönt till Coops 800 butiker runt om i landet. (Bild Joakim Palm Karlsson)|Sigrid Helgason är Key Account Manager på Svenska Retursystem. (Bild pressbild)

Helsingborgbaserade frukt- och grönt-leverantören Everfresh satsar klimatsmart och går över till Svenska Retursystems (SRS) returpallar i plast för sina varutransporter till och från Coop.

Bytet av pallar innebär att från mitten av april får landets samtliga Coop-butiker sina frukt- och grönsaksprodukter levererade på de cirkulära SRS-pallarna. Varje månad levererar Everfresh cirka 55.000 pallar med frukt och grönt till Coops 800 butiker i hela landet. Bytet från träpall till returpallar genererar en årlig besparing på cirka 50 ton CO2e.

”Klimatfrågan är en av vår tids allra viktigaste utmaningar. För oss är det en självklarhet att göra allt vi kan för att bidra till en mer hållbar matkonsumtion. Att byta till mer klimatsmarta pallar är därför en naturlig del av vår strategi”, säger Dragisa Jovanovic, projektledare på Everfresh.

SRS skriver i ett pressmeddelande att för Everfresh innebär övergången till returpallarna en bättre spårningshantering. SRS pallar är försedda med trådlösa RFID-taggar och Everfresh blir först med att läsa av taggarna. På så sätt vet de alltid var varje pall befinner sig och hur många pallar som flödar ut och in per dag. Everfreshs intention är att framåt öka spårbarheten för all frukt och grönt som är lastad på pallen, vilket är värdefullt när efterfrågan på spårbarhet ökar kraftigt.

”Det är mycket positivt att Everfresh går över till att använda pallar, som återanvänds och går in i ett cirkulärt system. Förutom att användningen av den här pallen minskar klimatpåverkan, medför id-märkningen på pallarna tidigare och mer korrekt dataöverföring – något som förbättrar transportplaneringen. Med pallarna blir även arbetsmiljön mer hälsosam för chaufförer, terminalarbetare och butiksmedarbetare eftersom SRS-pallarna inte avger damm och träflis”, säger Peter Rosendahl, transportchef på Coop Sverige.

Sigrid Helgason är Key Account Manager på Svenska Retursystem. (Bild pressbild)

De pallar, som Everfresh kommer att använda, är SRS ”Helpall grå”, som är en standardiserad plastbaserad pall, anpassad för automatisk hantering. SRS uppger att pallen tål hög påfrestning, är friktionssäker och fungerar bra i frysmiljö. Den väger 10 kg mindre än en motsvarande träpall och har en beräknad livslängd är 15 år.

”Många svenska odlare levererar frukt och grönt till Coop och det här ger ringar på vattnet i hela branschen. Flera odlare kommer nu att passa på att utöka sin användning av de betydligt mer hållbara pallarna till glädje för både klimatet och användarnas arbetsmiljö. Vi är självklart stolta över att få vara med och hjälpa till med att reducera företagens klimatpåverkan”, säger Sigrid Helgason, Key Account Manager på Svenska Retursystem.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx