Nu kan man göra ett digitalt besök på testbädden LignoCity

PUBLICERAD: 2 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Nu kan du besöka LignoCity i Bäckhammar där lignin utvinns och utvecklas, utan att fysiskt vara på plats. Två nya filmer ger en inblick i testbäddens arbete. (Bild LignoCity)

Vid testbädden LignoCity i Bäckhammar förvandlas biprodukten lignin till ett användbart material, som kan användas för att skapa allt från bioplast till världens vanligaste smaksättare vanillin. Nu finns två filmer, som ger en bra bild av anläggningen och dess erbjudande, utan att man behöver göra ett fysiskt besök.

Ungefär 30 procent av ett träd består av lignin. Det är naturens egna klister, som binder samman fibrerna i alla växter. Ju mer lignin, desto hårdare blir växten eller trädet.

I Sverige avverkar vi en stor mängd skog, som bland annat går till pappers- och massaindustrin. Dock kan inte hela trädet användas, vilket gör att beståndsdelarna separeras vid massaproduktionen och ligninet skiljs ut som en del av svartluten.

Det LignoCity gör är att ta vara på ligninet från Nordic Paper, det närliggande bruket, för att utveckla det tillsammans med kunder så att hållbara produkter kan skapas.

”Vårt mål är att utveckla användningsområdet för en underutnyttjad råvara. Vi arbetar också för att göra det lättare för små och medelstora företag och innovatörer, som vill använda lignin till sina produkter, att ta steget från idé till marknad”, säger Maria Ölmhult från Research Institutes of Sweden (RISE), och projektledare för LignoCity2.0.

Kopplat till LignoCity finns inte bara RISE utan även klustret Paper Province, Kristinehamns näringslivssamverkan (Närsam) samt Karlstads universitet och många fler aktörer.

”Vi har ett stort kontaktnät som ger oss möjlighet att öppna upp dörrar till många resurser och en stor kompetens. Vi kan helt klart erbjuda ett unikt stöd”, säger Maria Ölmhult.

I Corona-tider följer LignoCity alla restriktioner och ersätter nu fysiska besök med digitala alternativ.

”Vi har tagit fram två filmer. En om LignoCity och vårt erbjudande (klicka HÄR) samt en film som bjuder på en kort rundvandring i lokalerna här i Bäckhammar (klicka HÄR). Även om de inte helt kan ersätta ett fysiskt besök, så ger de en bra inblick i vad LignoCity är och erbjuder”, säger Maria Ölmhult.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx