Nu kan även förpackningar miljömärkas med Svanen

PUBLICERAD: 5 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Nu kan även förpackningar för flytande livsmedel förses med den officiella nordiska miljömärkningen Svanen.|”Vi hoppas att förpackningstillverkarna nu tar chansen att miljömärka”,  säger Ragnar Unge, VD för Miljömärkning Sverige.
|Den nordiska miljömärkningen Svanen har funnits i 30 år.

Den officiella nordiska miljömärkningen Svanen har funnits i 30 år och väglett konsumenter till bra produkter. Från i år kan även förpackningar miljömärkas med Svanen. Möjligheten gäller för förpackningar för flytande livsmedel och med märkningen intygar förpackningsproducenten att förpackningen är tillverkad av hållbara råvaror, enkelt kan materialåtervinnas och inte innehåller problematiska kemikalier.
 
I ett pressmeddelande skriver Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen i Sverige, att av den klimatpåverkan, som orsakas av öl och läsk, svarar förpackningarna för inte mindre än 80 procent. Om andelen återvunnet material ökar i förpackningarna, så skulle följaktligen utsläppen av växthusgaser minska. Svanen-märkta förpackningar skulle kunna göra stor skillnad  på den nordiska marknaden för dryckesförpackningar, som beräknas omsätta nästan 16 miljarder kronor om året.

”Världen står inför stora utmaningar. Det är bråttom om vi ska minska våra utsläpp av växthusgaser och ställa om till en mer cirkulär ekonomi. Då det skulle ge stor effekt om förpackningen produceras på ett mer miljöanpassat sätt ,så hoppas vi att tillverkarna nu tar chansen att miljömärka”,  säger Ragnar Unge, VD för Miljömärkning Sverige.

För att en förpackning för flytande livsmedel ska få märkas med Svanen fordras att den till minst 90 procent består av förnybara råvaror av hållbart ursprung eller till minst 80 procent består av återvunna råvaror samt att den uppfyller stränga kemikaliekrav.

Läs HÄR vilka kriterier som gäller för Svanen-märka förpackningar för flytande livsmedel.

————————————————–
Svanen är Nordens officiella miljömärke och skapades för att ge konsumenterna trovärdig miljövägledning.  Svanen-märket är mycket välkänt för konsumenterna i Norden. Vid en YouGov-undersökning 2018 uppgav 89 procent av befolkningen i de nordiska länderna att man känner till märket och har förtroende för det och vid en annan YouGov-undersökning i Danmark uppgav mer än hälften av de tillfrågade att de var positiva till möjligheten att kunna köpa drycker och flytande mat i en miljömärkt  förpackning.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax