Nu jubilerar UPM Raflatac: 40 år i etikettens tjänst

PUBLICERAD: 5 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Kemisten Juhani Strömberg|till vänster

Finska UPM Raflatac, som är en av världens ledande tillverkare av självhäftande etikettmaterial, firar i år 40-års jubileum som företag.
Företagets framgångsrika historia började 1975, när den finske kemisten Juhani Strömberg, som arbetade på papperskonverteringsföretaget Raf. Haarla Oy, grundat av den finske industrimannen Rafael Haarla, bestämde sig för att utveckla ett vattenbaserat etikettlim som alternativ till dåtidens lösningsbaserade lim.

Vattenbaserad etiketteknologi, som var en sällsynthet för etikettryckare på 1970-talet , möjliggjorde högre tryckhastigheter och ökad effektivitet vid etikettproduktion. Juhani Strömbergs innovationer var också ett stort steg mot hållbara såväl produktionsmetoder som etikettmaterial – något som alltid engagerat UPM Raflatac.

Raflatac härstammar sålunda från en mans visioner och har utvecklats till att i dag vara en global föregångare inom sitt område.

”Raflatac har en stark närvarokänsla för bolagets historia och dess grundare och all ny utveckling har byggts på grunden av dem gamla. Entreprenörskap betyder mycket i tider av förändring, då strategisk beslutsamhet och ett gemensamt mål leder till framgång”, säger UPM Raflatacs VD Tapio Kolunsarka.

Företagets tillväxt och internationalisering  inleddes redan i slutet av 1970-talet och idag sysselsätter UPM RAflatac nästan 3.000 anställda i 11 produktionsenheter runt om i världen och omsätter långt över en miljard euro. 

”Vi som arbetar i Raflatac är medvetna om att vi endast tillfälligt förvaltar bolaget och att det är vår plikt att föra vidare ett framgångsrikt och allt starkare företag till kommande generationer. Vi är stolta över vår historia, men ser med ännu större spänning framåt mot vad vi kan erbjuda våra medarbetare och kunder under de kommande åren”, avslutar Tapio Kolunsarka.

För att hedra sin 40-åriga historia har UPM Raflatac producerat en speciell bok med titeln ”The Story of RAFLATAC – From Internal Entrepreneurship to Global Self-Adhesive Labelstock Business”. Boken, som trycks på finska och engelska, publiceras under våren 2015.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium