Nu har vi svenskar slagit nytt pantningsrekord igen!

PUBLICERAD: 13 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Vi pantar mer och mer burkar och PET-flaskor för varje år|enligt färsk statistik från Returpack.

I Sverige pantar vi mer och mer för varje år och enligt färsk statistik från Returpack satte vi under 2015 nytt rekord. I snitt pantade vi 171 burkar och PET-flaskor per person. Året innan var snittet 169 stycken. Totalt återvann vi cirka 1,69 miljarder pantbelagda förpackningar ,vilket motsvarar en energibesparing på 325 miljoner kWh.

”Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan, har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen, när det gäller pantning”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack, som driver Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Dels har vi blivit mer miljömedvetna, dels har det blivit enklare att panta, eftersom det finns alltfler  platser, där man kan lämna sina tomma burkar och PET-flaskor. Pantamera samarbetar bland annat med campingplatser, småbåtshamnar, fjällanläggningar och ett ökande antal föreningar. Pantamera finns också på turistorter, badstränder och festivaler.

”Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi vill vara en förebild inom det som kallas ”nudging”, vilket innebär att man knuffar invånarna i rätt riktning och underlättar miljösmarta och hållbara val. Två av de senaste nudging-exemplen är de pantrör, som finns på många platser bredvid papperskorgar utomhus samt de nya storpantarautomater, som vi testar på ett antal platser runt om i landet”, säger Katarina Lundell.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor