Nu har Stora Enso avyttrat sin ryska förpackningsverksamhet

PUBLICERAD: 16 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Wellpappbruket Lukhovitsy (bilden) är det senast tillkomna av Stora Ensos ryska wellpappbruk och invigdes i juni år 2008. Av de övriga avyttrade förpackningsanläggningarna startades Arzamas bruk år 2004 och Balabanovo år 1998.

Stora Enso har avyttrat sin ryska förpackningsverksamhet genom att sälja sina tre wellpappanläggningar Lukhovitsy, Arzamas och Balabanovo till den lokala företagsledningen.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man bedömer att osäkerheten på den ryska marknaden gör att lokalt ägarskap kan skapa en mer hållbar och långsiktig lösning för dessa verksamheter och deras respektive anställda.

Balabanovo bruk, som ligger nio mil sydväst om Moskva, producerar förpackningslösningar baserade på förnybara råmaterial. Arzamas bruk är en anläggning för wellpappförpackningar, som ligger i Nizhny Novogorod, 40 mil öster om Moskva och Lukhovitsy bruk är ett wellpappförpackningsbruk 13 mil sydost om Moskva.

De avyttrade anläggningarna har sammanlagt cirka 620 anställda och en total årlig kapacitet på 395 miljoner m² wellpappförpackning. Anläggningarna producerar främst wellpappförpackningar för livsmedel, heminredning, konfektyr och djurfoder på den ryska marknaden.

Stora Enso uppger att affären inte kommer att ha någon betydande effekt på Stora Ensos årliga omsättning och operativa rörelseresultat. På grund av försämrade affärsutsikter för dessa verksamheter har en nedskrivning på 35 miljoner euro redovisats i resultatet för det första kvartalet. Övriga förluster hänförliga till avyttringen kommer enligt redovisningsstandarden IFRS att uppgå till cirka 55 miljoner euro, i första hand bestående av en valutaomräkningsdifferens, som redovisas på avyttringsdagen. Utgifterna redovisas som jämförelsestörande poster.

Stora Enso tillkännagav den 2 mars 2022 att företaget tills vidare stoppar all produktion och försäljning i Ryssland. Den 25 april tillkännagav Stora Enso även avyttringen av sina två sågverk samt skogsverksamheten i Ryssland till den lokala företagsledningen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx