Nu har Stora Enso avyttrat sin ryska förpackningsverksamhet

PUBLICERAD: 16 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Wellpappbruket Lukhovitsy (bilden) är det senast tillkomna av Stora Ensos ryska wellpappbruk och invigdes i juni år 2008. Av de övriga avyttrade förpackningsanläggningarna startades Arzamas bruk år 2004 och Balabanovo år 1998.

Stora Enso har avyttrat sin ryska förpackningsverksamhet genom att sälja sina tre wellpappanläggningar Lukhovitsy, Arzamas och Balabanovo till den lokala företagsledningen.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man bedömer att osäkerheten på den ryska marknaden gör att lokalt ägarskap kan skapa en mer hållbar och långsiktig lösning för dessa verksamheter och deras respektive anställda.

Balabanovo bruk, som ligger nio mil sydväst om Moskva, producerar förpackningslösningar baserade på förnybara råmaterial. Arzamas bruk är en anläggning för wellpappförpackningar, som ligger i Nizhny Novogorod, 40 mil öster om Moskva och Lukhovitsy bruk är ett wellpappförpackningsbruk 13 mil sydost om Moskva.

De avyttrade anläggningarna har sammanlagt cirka 620 anställda och en total årlig kapacitet på 395 miljoner m² wellpappförpackning. Anläggningarna producerar främst wellpappförpackningar för livsmedel, heminredning, konfektyr och djurfoder på den ryska marknaden.

Stora Enso uppger att affären inte kommer att ha någon betydande effekt på Stora Ensos årliga omsättning och operativa rörelseresultat. På grund av försämrade affärsutsikter för dessa verksamheter har en nedskrivning på 35 miljoner euro redovisats i resultatet för det första kvartalet. Övriga förluster hänförliga till avyttringen kommer enligt redovisningsstandarden IFRS att uppgå till cirka 55 miljoner euro, i första hand bestående av en valutaomräkningsdifferens, som redovisas på avyttringsdagen. Utgifterna redovisas som jämförelsestörande poster.

Stora Enso tillkännagav den 2 mars 2022 att företaget tills vidare stoppar all produktion och försäljning i Ryssland. Den 25 april tillkännagav Stora Enso även avyttringen av sina två sågverk samt skogsverksamheten i Ryssland till den lokala företagsledningen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx