Nu har Scandiflex invigt sin nya HP Indigo digitalpress

PUBLICERAD: 19 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Intresserade invigningsgäster kollar digitalpressens tryckkvalitet.|Huvudägaren Tilgmanns VD Magnus Höglund fanns förstås på plats när Scandiflex invigde nya digitalpressen.

Sista kvartalet förra året tog Landskronabaserade Scandiflex sin nya digitalpress, en HP Indigo 20000 i drift. Och den 12 januari i år hade man officiell invigning av den i närvaro av kunder och press. 
Efter en inledande lunch på Örenäs slott gav Rien Zetzema från HP indigo i Holland en presentation av var digitaltycket står i dag och varför det är rätt att tänka i termer av digitaltryck. Därefter var det förflyttning till fabriken i Landskrona, där digitalpressen visade sin kapacitet genom att producera påsar för packning av konfektyr. 

Scandiflex har sett på möjligheterna med digitaltryck i många år, men fram till nu valt att köpa in tryck i de fall tekniken varit mer passande än det traditionella flexotrycket. Nu är dock den egna pressen på plats.

”Det känns spännande att vi äntligen fått allt på plats, Det har tagit lite längre tid än vi trodde från början, mycket på grund av kringutrustning och kylning och lokalen, men nu kan vi köra igång,” sade en nöjd Torbjörn Garthammar på Scandiflex till tidningen nord emballage i höstas.

HP Indigo 20000 är en maskin med inriktning på flexibla förpackningar. Den jobbar i en bredd på 760 millimeter, vilket gör att man klarar de flesta kunders behov utan att behöva kompromissa. Investeringen ligger runt 20 miljoner kronor. 

”Det ska bli intressant att se vad vi kan åstadkomma med den. Självfallet öppnas det helt nya möjligheter för varumärkesägare, som vill köra mindre serier utan att det ska kosta stora pengar. Man kan så klart köra tusen meter i en flexopress, men kostnaderna per meter blir stora med tanke på klichéer, maskinförberedelser och spill. Med digitaltryck kan du säkert göra allt för en fjärdedel av kostnaden”, konstaterade Garthammar i intervjun.

Scandiflex ägs numera av finska Tilgmann, ett företag med långa traditioner, som ”vaknat till liv” och nu satsar på expansion. På plats vid invigningen fanns förstås representanter från Tilgmann, bland dem VD och styrelseordförande Magnus Höglund, som sa att man kommer att fortsätta satsa på att utveckla Scandiflex, samtidigt som man inte är ointresserad av andra investeringar, främst inom plast och kartong, i Norden. 

En filmad intervju med Magnus Höglund hittar du HÄR.

HÄR kan du läsa nord emballages reportage om Scandiflex från nr 7/2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx