Nu erbjuder Pantamera alla kommuner att testa pantrör

PUBLICERAD: 8 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Alla svenska kommuner kan nu gratis testa Pantameras pantrör för pantbelagda burkar och flaskor.

Pantamera har tagit fram så kallade ”pantrör”, som placeras i tätortsmiljöer och där man kan lägga pantburkar och –flaskor, som någon annan sedan kan  panta. Pantrören finns i dag i ett hundratal av landets kommuner och nu erbjuder Pantamera alla kommuner att testa pantrören utan kostnad.

”I de konsumentundersökningar, som vi regelbundet genomför, framgår det att många av de burkar och flaskor, som inte återvinns, är sådana som konsumeras utomhus. Och på sommaren blir det extra mycket i samband med picknicks, festivaler, stadslopp och andra utomhusaktiviteter”, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.

Pantrören monteras bredvid papperskorgar i stadsparker och andra utomhusmiljöer, där det rör sig mycket människor. Man lägger sin urdruckna burk eller PET-flaska i pantröret, så kan någon annan ta med den och panta den i en pantautomat.

Ett hundratal av Sveriges kommuner har redan börjat använda pantrören. Och det har visat sig att en burk eller PET-flaska som lagts i ett pantrör sällan blir liggande längre än några minuter, innan någon kommer förbi och plockar upp den. Pantrören bidrar på så sätt till att hålla rent i naturen och öka återvinningen.

”Den som tycker att det ska sättas upp pantrör i sin favoritpark eller någon annanstans, kan tipsa sin kommun. Vi erbjuder nu alla kommuner att testa fem pantrör utan någon kostnad”, säger Katarina Lundell.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x