Nu börjar installationen av BM 1 i Husum

PUBLICERAD: 13 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Metsä Board investerar ca 1|6 miljarder kronor i ny falskartongmaskin vid bruket i Husum (bilden). Bild: Per Ågren

I december i fjol tillkännagav finska kartong- och papperstillverkaren Metsä Board att man skall avveckla sin papperstillverkning och enbart satsa på kartongproduktion. Beslutet innebär bland annat att man investerar 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) i en ny falskartongmaskin vid det svenska bruket Husum utanför Örnsköldsvik, samtidigt som man stänger pappersmaskinerna PM 6 och PM 7 vid bruket.
Installationen av den nya kartongmaskinen, som fått benämningen BM 1, påbörjas nu i dagarna och kommer att pågå till början av januari 2016.

”Resurseffektivitet och produktsäkerhet har blivit allt viktigare, när det gäller konsumentförpackningar liksom förpackningar för detaljhandeln och livsmedel. Som ett resultat växer kundernas behov av förpackningskartong baserad på färskfiber. Vi svarar på detta genom att erbjuda våra kunder kartong av hög kvalitet samt att utveckla dessa mot nya användningsområden”, säger Metsä Boards koncernchef Mika Joukio

Metsä Board marknadsför kapaciteten på 400.000 ton från den nya kartongmaskinen till Nordamerika, liksom globalt för artiklar för servering av mat och dryck såsom muggar, tallrikar och tråg. Den nya kartongmaskinen gör det möjligt att optimera företagets produktion vid de finska bruken samt att förbättra tillgängligheten totalt av de högkvalitativa kartongprodukterna. 

Under året har många förbättringar genomförts i Husum, både i massabruket och i hamnen, med syfte att öka Metsä Boards tillväxt. Pappersmaskinen PM 8 har blivit BM 2 och ställts om för att producera 300.000 ton vit liner av färskfiber. Metsä Board marknadsför dessa linerprodukter huvudsakligen till Nordamerika och Europa till förpackningar av livsmedel och andra förpackningar. Dessutom fortsätter BM 2 att producera obestrukna rullar, vilket dock är planerat att upphöra senast i slutet av 2017. Baserat på en ökad linerproduktion och nedläggningen av pappersmaskinerna PM 6 och PM 7 kommer en produktionskapacitet på cirka 500.000 ton papper per år att försvinna från marknaden i slutet av 2015.

I enlighet med sin strategi fokuserar Metsä Board på färskfiberbaserad falskartong och liner utvecklad för att vara idealisk till förpackningar av konsumentprodukter, detaljhandelsprodukter och livsmedelsförpackningar både i butik och för servering

Investeringen i Husum innebär att företagets kapacitet av kartong från och med början av 2016 kommer att överstiga två miljoner ton.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx