Nu bjuder Bosch Rexroth in till en helt ny värld av automation

PUBLICERAD: 10 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya automationsplattformen sägs öppna upp en helt ny värld av automation, enligt Bosch Rexroth. (Bild Dreamstime)|”ctrlX AUTOMATION är som en smartphone för automation!”, säger Marco Parnola. (Bild Bosch Rexroth)

Nu lanserar automationsföretaget Bosch Rexroth en helt ny automationsplattform, som fått beteckningen ctrlX AUTOMATION. Den nya plattformen sägs bryta de traditionella gränserna mellan maskinstyrningssystem, IT och Internet of Things och öppna för en helt ny värld av automation.

Bosch Rexroth skriver i ett pressmeddelande att tack vare skalbarhet och fritt val av programmeringsspråk är det nu möjligt att på ett flexibelt sätt skapa centraliserade och decentraliserade automationstopologier. Med hjälp av ett Linux realtidsoperativsystem, öppna standarder, app-programmeringsteknik, webbaserad teknik samt en omfattande IoT-anslutning, ger ctrlX AUTOMATION en avsevärt reducerad drifttagningstid av nya projekt.

”ctrlX AUTOMATION är som en smartphone för automation!”, säger Marco Parnola. (Bild Bosch Rexroth)

”Idag handlar maskinteknik i första hand om mjukvaruutveckling. Vi på Bosch Rexroth har lyssnat på våra kunders behov och önskemål när vi utvecklat vår nya ctrlX AUTOMATION-plattform, som omfattar de senaste tekniska programvaruteknologierna i kombination med PLC– och motionuppgifter” säger Marco Parnola, Senior Technical Advisor på Bosch Rexroth Sverige

Behovet av att installera programvara minimeras i den nya automationsplattformen genom att konfigurering och drifttagning av automationskomponenterna är helt webbaserat. Inom bara några minuter efter att systemet har skapats kan applikationen börja programmeras. ctrlX AUTOMATION erbjuder användarna möjligheten att programmera i IEC 61131 med Codesys, PLCopen, G-kod eller med konventionella högnivåspråk. Detta innebär att maskintillverkarna inte längre behöver vara beroende av tillgängliga PLC-specialister eller leverantörsspecifika system.

”Mjukvarufunktioner kan kombineras på många sätt med färdiga, anpassade och anpassningsbara appar. Egna appar kan skapas i en mängd olika programmeringsspråk som C++, skriptspråk som Python eller nya grafiska språk som Blockly. Detta ger maskintillverkarna en helt ny frihet”, säger Marco Parnola.

Bosch Rexroth skriver att ctrlX AUTOMATION är baserad på en ny generation flerkärniga processorer, som ger tillräcklig prestanda för nästintill alla automationsuppgifter. Dessa högpresterande processorer kan integreras i inbyggda system, industridatorer eller direkt i servodrifter. Den helt nya hård- och mjukvaruarkitekturen täcker alla automationsuppgifter – från enkla logikapplikationer och IoT-lösningar till högpresterande synkroniserade applikationer.

”ctrlX AUTOMATION är som en smartphone för automation och det är verkligen en passande jämförelse. Den intuitiva och enkla tillämpningen av teknik och programmering påminner starkt om vad vi är vana vid från våra smarta telefoner”, avslutar Marco Parnola.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy