Nu avyttrar AkzoNobel ”speciality chemicals”

PUBLICERAD: 3 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

AkzoNobel säljer nu, som aviserat, affärsområdet ”speciality chemicals” och affärsområdet för tryckfärger och beläggningsprodukter blir ensamt kvar i koncernen. (Bild AkzoNobel)

Hollandsbaserade kemi- och tryckfärgskoncernen AkzoNobel meddelar att man sålt divisionen ”speciality chemicals” till riskkapitalbolaget Carlyle Group och Singapore-baserade investeringsfonden GIC Pvt. Ltd. Köpesumman uppgår enligt meddelandet till 10,1 miljarder euro (drygt 104 miljarder kronor).

Försäljningen av ”specialkemikalier” är en väntad följd av den strategi, som AkzoNobel tillkännagav för exakt ett år sedan (läs HÄR) och där man aviserade att man avsåg att dela upp koncernenen i två nya bolag, av vilket ”speciality chemicals” skulle vara det ena och ”paints and coatings” det andra. Den bakomliggande avsikten med avknoppningen var att ”specialkemikalier” sedan skulle säljas till annan part ”inom tolv månader”. 

Så har alltså nu skett och den nu aviserade försäljningen förväntas vara genomförd före utgången av år 2018. Affären är villkorad av godkännande från berörda konkurrensmyndigheter.

”Carlyle-koncernen har en global närvaro och ekonomisk kapacitet att göra det möjligt för specialkemikaliebranschen att uppnå sin fulla potential”, säger AkzoNobel i ett uttalande.

Divisionen ”speciality chemicals” tillverkar olika typer av kemiska tillsatser, som används i pappersmaterial, plaster, livsmedel, tryckfärger, kosmetika, tvättmedel, läkemedel, m fl. Divisionen ”paints and coatings”, som nu blir det enda affärsområdet i Akzo Nobel, tillverkar tryckfärger samt olika typer av beläggningsprodukter, mm.

I Sverige har AkzoNobel ett drygt 15-tal dotterbolag och anläggningar, bland annat i Alby, Angered, Bohus, Kristinehamn, Kumla, Stenungssund och Örnsköldsvik. Ett tiotal av de svenska anläggningarna och dotterbolagen ingår i affärsområdet ”speciality chemicals”.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x