Nu är det klart: brittiska Nomad förvärvar Findus

PUBLICERAD: 18 augusti 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Merparen av Findus Groups europeiska verksamheter förvärvas av brittiska Nomad Foods Ltd.
|Findus svenska VD Henrik Hjalmarsson ger inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till till det officiella uttalandet.

Storaffären inom livsmedelsområdet, som varit på gång sedan början av sommaren, är nu klar: brittiska Nomad Foods Limited köper Findus Groups europeiska verksamheter för 500 miljoner pund (cirka 6,7 miljarder kronor). 
Förutom Findus svenska verksamhet i Bjuv omfattar affären även Findusverksamheterna i Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Spanien och Belgien. Sex produktionsanläggningar i Sverige, Norge, Frankrike och Spanien ingår i uppgörelsen, som också omfattar cirka 1.500 anställda, av vilka merparten eller cirka 800 finns i Sverige. Findus verksamheter i Storbritannien ingår inte i uppgörelsen.

Säljare är investeringsföretagen Highbridge Capital, JP Morgan Chase och Lion Capital, vilka sedan 2013 äger Findus. Köparen Nomad Foods Limited är baserat på Brittiska Jungfruöarna.

”Det här är en affär i enhetlighet med vår affärstrategi att bygga ett globalt livsmedelsföretag inom konsumentområdet. Findus blir ett spännande tillskott till vår företagsportfölj”, säger Stéfan Descheemaeker, VD i Nomad i ett pressuttalande.

Nomad Foods Ltd, som bildades i april 2014, förvärvade tidigare i år det brittiska livsmedelsföretaget Iglo Foods, som liksom Findus är specialiserat på djupfrysta livsmedelsprodukter. En sammanslagning mellan Findus och Iglo Foods skapar en storkoncern i Europa inom djupfrysta livsmedel.

Findus Sverige AB:s VD Henrik Hjalmarsson har tidigare i ett uttalande sagt att man bedömer Nomad som en stabil och långsiktig ägare, som kan ge Findus möjlighet att utveckla verksamheten. I dagsläget, när affären nu är genomförd, vill Henrik Hjalmarsson inte ge några ytterligare uttalanden, utan hänvisar till det officiella uttalandet, som Findus och Nomad gjort i samband med affären. Uttalandet (på engelska) kan läsas i sin helhet HÄR.

Affären väntas vara helt genomförd under sista kvartalet i år.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost