Nova förutspår tredubblad bioplastförbrukning till 2020

PUBLICERAD: 5 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Användningen av bioplaster och bionedbrytbara plaster ökar inom EU och förväntas tredubblas fram till år 2020.

Tyska Nova Institute förutspår en tredubbling i Europa av förbrukningen av bionedbrytbara och  komposterbara plastförpackningar och andra produkter fram till år 2020.
I sin undersökning  “Consumption of biodegradable and compostable plastic products in Europe” förutspår Nova att den europeiska förbrukningen av sådana produkter, som år 2015 uppgick till 100.000 ton, år 2020 förväntas stiga till 300.000 ton tack vare ökad efterfrågan.

I undersökningen konstaterar Nova vidare att cirka två tredjedelar av alla bioplast- och bionedbrytbara produkter på marknaden i dag utgörs av komposterbara plastpåsar, främst avsedda att användas som bärkassar eller för insamling och kvittblivning av organiskt avfall.

Novas undersökningsteam har analyserat användningen av bionedbrytbarta polymerer som PLA och stärkelsebaserade plaster i Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Schweiz, Skandinavien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike.

I undersökningen slås fast att de olika medlemsnationernas regelverk för återvinning samt ländernas infrastruktur, när det gäller industriell kompostering, fungerar antingen som en flaskhals eller som en viktigt drivkraft för användningen av bioplaster och liknande bionedbrytbara plastprodukter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x