Nova förutspår tredubblad bioplastförbrukning till 2020

PUBLICERAD: 5 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Användningen av bioplaster och bionedbrytbara plaster ökar inom EU och förväntas tredubblas fram till år 2020.

Tyska Nova Institute förutspår en tredubbling i Europa av förbrukningen av bionedbrytbara och  komposterbara plastförpackningar och andra produkter fram till år 2020.
I sin undersökning  “Consumption of biodegradable and compostable plastic products in Europe” förutspår Nova att den europeiska förbrukningen av sådana produkter, som år 2015 uppgick till 100.000 ton, år 2020 förväntas stiga till 300.000 ton tack vare ökad efterfrågan.

I undersökningen konstaterar Nova vidare att cirka två tredjedelar av alla bioplast- och bionedbrytbara produkter på marknaden i dag utgörs av komposterbara plastpåsar, främst avsedda att användas som bärkassar eller för insamling och kvittblivning av organiskt avfall.

Novas undersökningsteam har analyserat användningen av bionedbrytbarta polymerer som PLA och stärkelsebaserade plaster i Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Schweiz, Skandinavien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike.

I undersökningen slås fast att de olika medlemsnationernas regelverk för återvinning samt ländernas infrastruktur, när det gäller industriell kompostering, fungerar antingen som en flaskhals eller som en viktigt drivkraft för användningen av bioplaster och liknande bionedbrytbara plastprodukter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning