Norska Tomra deltar när 300 kvinnor undersöker oceanplast

PUBLICERAD: 14 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Norska Tomra deltar i forskningsprojektet ”eXXpedition Round The World”, där 300 kvinnor ska undersöka plastavfallet i oceanerna. Den första seglatsen har nu påbörjats.

I forskningsprojektet ”eXXpedition Round The World”, där 300 kvinnor ska undersöka plastavfallet i oceanerna, deltar bl a norska Tomra Systems ASA, specialister på plaståtervinning och känd tillverkare av bland annat returautomater för plastflaskor och metallburkar.

Projektet, som nu inletts, ska pågå i två år och totalt kommer alltså 300 kvinnliga forskare och experter att tillsammans med fartygsbesättningen delta i de mer än 30 olika seglatserna, som kommer att genomföras i fyra av jordens fem oceaner. Tomra bidrar med fyra deltagare, som ska fungera som vetenskapliga rådgivare och delta i insamlandet av forskningsprover. Tomra är också guldsponsor till hela projektet.

Hela projektet leds av professor Jenna Jambeck från University of Georgia och National Geographic samt professor Richard Thompson, från International Marine Litter Research Unit vid University of Plymouth.

De kvinnliga forskarna och experterna ska bland annat samla in och undersöka de plastpartiklar som ansamlas i jordens hav och oceaner.

Den vetenskapliga forskningen, som ska bedrivas under eXXpedition, omfattar både havsbaserade och landbaserade studier av hur plast sprids från landbaserade källor och omvandlas till och ansamlas som mikroplastpartiklar i världens hav och oceaner.

En första eXXpedition genomfördes redan 2018 och även då fanns deltagare från Tomra med ombord. Den seglatsen gick från Hawaii till Vancouver och då korsade man bland annat det gigantiska plastavfallsområdet Great Pacific Garbage Patch i norra Stilla havet.

”Vi är glada över att ha Tomra tillbaka ombord på eXXpedition. Tomra har en strategi att vara innovativa och utveckla smarta lösningar för hållbarhet”, säger Emily Penn, som medgrundare och uppdragsledare för eXXpedition.

”Du kan inte utveckla lösningar förrän du förstår problemet, och du kan inte förstå problemet förrän du kommer ut och ser det med egna ögon”, säger Kristine Berg, som är cirkulär ekonomirådgivare på Tomra och som var besättningsmedlem i förra årets seglats över norra Stilla havet.

N.B.: Namnet eXXpedition är bildat utifrån beteckningen ”XX” som anger en kvinnas uppsättning av könskromosomer. Den anges som XX och består av två X-kromosomer, där X-kromosomen är den honliga könskromosomen. Mannens kromosomuppsättning är XY, där Y är den manliga könskromosomen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex