Norska Norner går till sjöss för att kartlägga mikroplast

PUBLICERAD: 3 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Norner går till sjöss med S/Y Fairwinds för att kartlägga förekomsten av mikroplast i haven.
|Fr. v.:Norners VD Kjetil Larsen tillsammans med expeditionsdeltagaren Simen Wingrei och Thor Kamfjord (Norner).

Norska plast- och polymerutvecklingsinstitutet Norner deltar i en havsexpedition, där man ska undersöka och kartlägga förekomsten av makro- och mikroplast i haven.
Expeditionen, som fått namnet ”Arctic Expedition 2018”, görs med segelfartyget S/Y Fairwinds ska tråla efter plastavfall i have och oceaner på sträckningen Bahamas – Bermuda – Newfoundland – Grönland – Island – Norge.

Norner skriver i ett pressmeddelande att merparten av seglatsen – drygt 5.000 nautiska mil – görs i Nordatlanten och delvis i arktiska farvatten. Detta är viktiga områden för fiske och det är därför intressant att få mer kunskap om förekomsten av mikroplast i de havsområden, där Golfströmmen leder vattnet norröver mot polarområdet. Enligt en artikel i tidningen Nature nyligen, har man nu funnit betydande mängder mikroplast i den arktiska isen.

S/Y Fairwinds är en 53 fots ketch i stål, som ursprungligen byggdes för den tyska sjökrigsskolan. Ägare och kapten ombord är Fredrik Molin, som de senaste fyra åren har seglat runt de olika världshaven på heltid. Med ombord finns Simen Wingerei, som utbildats hos Norner och som är initiativtagare till att expeditionen systematiskt ska samla in och kartlägga förekomsten av plast och mikroplast under seglatsen. När expeditionen är avslutat kommer de insamlade proven att analyseras av Norner.

Norner skriver att huvudsyftet med deltagande i expeditionen är att få en bättre dokumentation av marint avfall, inte minst när det gäller den typ av plastgranulat som kallas ”sjöjungfrutårar” och som orsakar lidande och död hos sjöfåglar och havslevande däggdjur och fiskar, när de misstas för föda.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish