Norsk färdigmatsproducent går från konservburk till kartong

PUBLICERAD: 13 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Konserverad färdigmat från norska Nortura förpackas nu i Tetra Paks kartongförpackningskoncept Tetra Recart® (Bild Tetra Pak/Nortura)|”De nya förpackningarna minskar vår årliga metallanvändning med 300 ton” säger Norturas VD Anne Marit Panengstuen. (Bild Nortura)

Norska färdigmatsproducenten Nortura byter nu sina konservburkar i metall till Tetra Paks kartongförpackning Tetra Recart®. Flera av Norturas populära färdigmatsprodukter ingår i bytet från konservburk till kartong, bland annat bogskinka och köttbullar.

”De nya förpackningarna minskar vår årliga metallanvändning med 300 ton” säger Norturas VD Anne Marit Panengstuen. (Bild Nortura)

”På Nortura har vi ett aktivt hållbarhetsarbete med sikte på att minska klimatpåverkan. Med de nya förpackningarna tar vi ett kliv i rätt riktning och minskar vår årliga metallanvändning med 300 ton, vilket ger positiv effekt på vårt klimatavtryck. Dessutom ger det oss en möjlighet att erbjuda våra konsumenter en praktisk förpackning, som väger mindre och ger ett helt nytt intryck på butikshyllan”, säger Norturas VD Anne Marit Panengstuen.

Enligt Tetra Pak visar en livscykelanalys att kartongförpackningar för konserverad mat har betydligt mindre klimatpåverkan än förpackningar av andra material. Exempelvis har en kartongförpackning 81 procent lägre klimatavtryck än en metallburk för motsvarande volym, enligt livscykelanalysen. Detta beror bland annat på att Tetra Recart®-förpackningar till största delen är växtbaserade, vilket minskar användningen av fossila råvaror, samt att de väger mindre och är kubformade, vilket gör dem transporteffektiva.

”Det är spännande att se utvecklingen, där kartongförpackningar blir ett självklart val för allt fler produkter. Med Norturas färdigmat i kartongförpackning blir det enklare för norska konsumenter att göra hållbara val i butik”, säger Berit Hoffmann, marknadsdirektör på Tetra Pak North Europe.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x