Norsk detaljhandel hamstrar bärkassar för att slippa avgift

PUBLICERAD: 4 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Norska köpmän och detaljhandelskedjor hamstrar miljontals bärkassar för att slippa avgiften på 1:50 kr

För att dels få ner plastanvändningen men också för att få ett extratillskott i statskassan har man i Norge infört en straffavgift på plastbärkassar. Avgiften blir 1:50 norska kronor per kasse och i årets budget är intäkterna till statskassan beräknade till en miljard kronor.
Men nu hamstrar de norska köpmännen och handelskedjorna plastkassar i miljontals för att slippa avgiften, eftersom plastkassar inköpta före den 15 mars inte omfattas av avgiften.

Hos Norges största tillverkare av plastbärkassar, Bacaplast i Fana utanför Bergen, har man skruvat upp tillverkningstempot, för att hinna med alla beställningar innan den 15 mars.

”Vi kör för allt var tygen håller för att hinna med alla beställningar innan den 15 mars.Det är inget tviviel om att branschen hamstrar plastpåsar innan avgiften införs”, säger driftschefen Atle Flesland till tidningen Sunnmørsposten.

Enligt tidningen har till exempel dagligvarukedjan Sparkjøp i Bergen-området köpt in över en miljon påsar från Bacaplast den senaste tiden.

Avgiften, som införs den 15 mars, gäller såväl inhemskt tillverkade som importerade påsar och avgiften tas ut antingen när påsarna köps från en inhemsk producent eller när de förs in i landet från utlandet. Det har gjort att även  importen från utlandet av plastpåsar till Norge har ökat markant den senaste tiden.

Enligt uppgifter har till exempel den stora matvarukedjan REMA 1000 just nu flera containrar fyllda med plastpåsar på väg till Norge från Kina. Frakten ska ha blivit försenad och man jobbar för fullt för att den ska komma fram i tid, så att de miljontals REMA-påsarna ska hinna in i landet, innan avgiften träder i kraft.

Hur många påsar, som REMA 1000 har på gång från Kina, vill man dock inte tala om.
”Vi vill inte alls kommentera detta”, skriver kedjans informationsdirektör Mette Beyer Fossum i ett sms till Sunnmørsposten.

Med miljoner och åter miljoner plastbärkassar i lager, så kommer det alltså att dröja innan köpmännen och kedjorna behöver börja betala straffavgiften och norska staten får den beräknade extraintäkten. Hur konsumenterna/kunderna kommer att beröras efter den 15 mars, är dock inte helt klart. Det spekuleras nu i att bärkassarna redan från den 15 mars kommer att kosta upp till 2:50 kronor per bärkasse ute i butikerna – vilket skulle innebära många sköna kronor i extraförtjänst för handlarna…

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx