Norrmejerier först med mjölk i Tetra Brik Edge med bioplast

PUBLICERAD: 30 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Växtbaserad kork på mjölk är efterlängtat”|säger Norrmejeriers VD Anders Fredriksson.

Norrländska Norrmejerier blir först i världen med att förpacka mjölk i Tetra Paks förpackningslösning Tetra Brik® Edge med växtbaserad plast. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.
Norrmejerier byter till växtbaserad skruvkork på standard-, mellan- och lättmjölk. Ekologisk Mellanmjölk får en helt ny skruvkorksförpackning, som till och med är mer klimateffektiv än förpackning utan kork.
Både korken och filmen på kartongens utsida är gjorda av växtbaserat material.

”Växtbaserad kork på mjölk är efterlängtat. Vi är också glada att kunna erbjuda Ekologisk Mellanmjölk i en bekväm förpackning med extra bra klimatvärden. Den så kallade tegelstenen är inte längre miljömässigt bäst. Med moderna material har det blivit bekvämt att vara klimatsmart,” säger Anders Fredriksson, VD, Norrmejerier.

Norrmejeriers mål är att lämna ett så litet klimatavtryck som möjligt. Det innebär att minimera användningen av naturens ändliga resurser och sträva efter en cirkulär ekonomi. Att byta till växtbaserat material i förpackningar är en del i ett långsiktigt miljöarbete.

”Norrmejerier är först ut i världen med en Tetra Brik® Edge med växtbaserad plast. Det innebär att konsumenten kan välja en återförslutningsbar förpackning, som är bra för miljön. Det är jättekul att vi kan samarbeta om en hållbar framtid inom mejeri”, säger Johan Rabe, VD Tetra Pak Nordics.

Andelen förnybart material ökar från 82 till 92 procent med den nya skruvkorksförpackningen jämfört med tegelstenen utan kork. Kartongen kommer från ansvarsfullt odlad skog. Korken och den yttre filmen är gjorda av växtbaserad råvara. För att den inre vätskebarriären ska bli fossilfri krävs dock ytterligare materialutveckling.

”Allt fler väljer mjölk med skruvkork. Vi är därför väldigt nöjda att erbjuda en förpackning som många uppskattar samtidigt som det är ett bra val för klimatet och för Norrland”, säger Anders Fredriksson.

Bioplasten, som används i förpackningar från Tetra Pak, tillverkas av sockerrör. I och med att råvaran är växtbaserad kan man förenklat säga, att man återanvänder den koldioxid, som redan finns i atmosfären.

”Visionen är en 100 procent förnybar förpackning, som i sin helhet är gjord av nordisk skog. Den utvecklingen är möjlig och nödvändig för att möta en växande efterfrågan på förnybara förpackningar”, säger Johan Rabe.

Miljö- och klimatpåverkan från växtbaserad plast i förpackningar har analyserats i en livscykelanalys genomförd av tyska forskningsinstitutet Ifeu. Resultaten visar att förnybara och växtbaserade material som kartong och växtbaserad plast leder till lägre klimatpåverkan.
Livscykelanalysen finns i sin helhet på Tetra Paks hemsida.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a