Norrländska Norrmejerier blir först i världen med att förpacka mjölk i Tetra Paks förpackningslösning Tetra Brik® Edge med växtbaserad plast. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.
Norrmejerier byter till växtbaserad skruvkork på standard-, mellan- och lättmjölk. Ekologisk Mellanmjölk får en helt ny skruvkorksförpackning, som till och med är mer klimateffektiv än förpackning utan kork.
Både korken och filmen på kartongens utsida är gjorda av växtbaserat material.
”Växtbaserad kork på mjölk är efterlängtat. Vi är också glada att kunna erbjuda Ekologisk Mellanmjölk i en bekväm förpackning med extra bra klimatvärden. Den så kallade tegelstenen är inte längre miljömässigt bäst. Med moderna material har det blivit bekvämt att vara klimatsmart,” säger Anders Fredriksson, VD, Norrmejerier.
Norrmejeriers mål är att lämna ett så litet klimatavtryck som möjligt. Det innebär att minimera användningen av naturens ändliga resurser och sträva efter en cirkulär ekonomi. Att byta till växtbaserat material i förpackningar är en del i ett långsiktigt miljöarbete.
”Norrmejerier är först ut i världen med en Tetra Brik® Edge med växtbaserad plast. Det innebär att konsumenten kan välja en återförslutningsbar förpackning, som är bra för miljön. Det är jättekul att vi kan samarbeta om en hållbar framtid inom mejeri”, säger Johan Rabe, VD Tetra Pak Nordics.
Andelen förnybart material ökar från 82 till 92 procent med den nya skruvkorksförpackningen jämfört med tegelstenen utan kork. Kartongen kommer från ansvarsfullt odlad skog. Korken och den yttre filmen är gjorda av växtbaserad råvara. För att den inre vätskebarriären ska bli fossilfri krävs dock ytterligare materialutveckling.
”Allt fler väljer mjölk med skruvkork. Vi är därför väldigt nöjda att erbjuda en förpackning som många uppskattar samtidigt som det är ett bra val för klimatet och för Norrland”, säger Anders Fredriksson.
Bioplasten, som används i förpackningar från Tetra Pak, tillverkas av sockerrör. I och med att råvaran är växtbaserad kan man förenklat säga, att man återanvänder den koldioxid, som redan finns i atmosfären.
”Visionen är en 100 procent förnybar förpackning, som i sin helhet är gjord av nordisk skog. Den utvecklingen är möjlig och nödvändig för att möta en växande efterfrågan på förnybara förpackningar”, säger Johan Rabe.
Miljö- och klimatpåverkan från växtbaserad plast i förpackningar har analyserats i en livscykelanalys genomförd av tyska forskningsinstitutet Ifeu. Resultaten visar att förnybara och växtbaserade material som kartong och växtbaserad plast leder till lägre klimatpåverkan.
Livscykelanalysen finns i sin helhet på Tetra Paks hemsida.