Norrländsk fiskleverantör går över till bioplastförpackningar

PUBLICERAD: 4 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

BD Fisk i Luleå satsar på fossilfria plastförpackningar för livsmedel.

Företaget BD Fisk i Luleå, som är Norrlands ledande fiskleverantör, har börjat använda återvinningsbara bioplastförpackningar, som kraftigt sänker utsläppen av växthusgaser. Nu hoppas man på att andra livsmedelsproducenter följer efter, så att utvecklingen av fossilfria förpackningar kan gå ännu snabbare.

Sedan mars i år använder BD Fisk en bioplastfilm tillverkad med sockerrör som råvara. Plastfilmen, som BD Fisk använder, är en ”I’m Green™”-certifierad PE-plast som har samma egenskaper som en oljebaserad PE-plast och därmed kan återvinnas tillsammans med andra plaster i hushållet.

Enligt tillverkarens livscykelanalys avlägsnar sockerrören mer än tre kilo koldioxid från luften för varje kilo bioplast som produceras. Plastfilmen kan dock inte skapa en helt syrefri miljö och måste därför kombineras med ett annat barriärmaterial. Detta gör att BD Fisk i dagsläget kommer upp i 78 procent fossilfritt material i sina förpackningar, men målet är 100 procent fossilfritt.

”Som livsmedelsproducenter är vi beroende av att miljön och klimatet mår bra och för två år sedan bestämde vi att vi ska gå över till förpackningar, som inte skadar klimatet. Det har inte varit helt enkelt och vi är inte ända framme, men med den här nya plastfilmen har vi tagit ett stort steg”, säger Roger Karlsson, försäljningschef på BD Fisk.

BD Fisk ägs av yrkesfiskare längs Norrbottens kustland och är idag Norrlands ledande fiskproducent. Bolaget, som har över 90 år i branschen, förser både dagligvaruhandel och storhushåll med sina produkter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax