Nordiska produkter – när kartongproffsen får välja

PUBLICERAD: 6 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Iggesunds kartonger Invercote och Incada toppar lista – och i förpackningen The Origin Box ingår båda kartongkvaliteterna. Konverterare är belgiska Du Caju Printing & Packaging.|”Konverterarnas utlåtanden styrker oss i uppfattningen att vår färdriktning för Invercote och Incada är riktig”, säger Kenneth Nysten, Iggesund Paperboard.

Nordiska bolagen Iggesund Paperboard, Stora Enso, BillerudKorsnäs och Metsä Board tillverkar de mest värdefulla varumärken inom kartong i Europa, enligt en varumärkesstudie som analysföretaget Opticom International Research nyligen genomfört. I studien har drygt 200 konverterare och företag, som bearbetar kartong till färdiga förpackningar, rankat sina favoriter.

Popularitetslistan toppas av de två Iggesund-kartongerna Invercote och Incada, därefter kommer Tambrite, Ensocoat och Performa från Stora Enso. På sjätte plats återfinns Billerud Korsnäs och platserna 8, 10 och 11 innehas av kartongkvaliteter från Metsä Board. Enda icke-nordiska kartongproducent på tio-i-topp-listan är International Paper och deras kartongkvalitet Alaska Plus, som hamnar på plats 9.

Undersökningen omfattar konverterare i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Schweiz, Belgien och Nederländerna inom branscherna läkemedel och hälsoprodukter, kosmetik och skönhetsvård, choklad och konfektyr, torra livsmedel, fryst och kyld mat samt vin och spritförpackningar. Undersökningen har genomförts vartannat år sedan 2004 och Iggesunds varumärken har konsekvent legat i toppen.

”Varje gång vi placerar oss i toppen av denna undersökning, får vi ett kvitto på att våra båda kartongkvaliteter ligger rätt i förhållande till marknadens krav. Naturligtvis är det extra glädjande att det just är konverterarna, de som lever på att förvandla kartongen till funktionella och eleganta förpackningar, som väljer sina favoriter”, säger Kenneth Nysten, nöjd sälj-och marknadsdirektör vid Iggesund Paperboard.

Så här ser listan över Europas mest värdefulla kartongvarumärken ut enligt undersökningen:

1. Invercote (Iggesund)
2. Incada (Iggesund)
3. Tambrite (Stora Enso)
4. Ensocoat (Stora Enso)
5. Performa (Stora Enso)
6. BillerudKorsnäs (BillerudKorsnäs)
7. CKB (Stora Enso) (ny för år 2018)
8. MetsäBoard Pro (Metsä Board) (ny för år 2018)
9. Alaska Plus (International Paper)
10. MetsäBoard Classic (Metsä Board) (ny för år 2018)
11. MetsäBoard Prime (Metsä Board) (ny för år 2018)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup