Nordisk kartong dominerade i Carton Excellence Awards 2019

PUBLICERAD: 30 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Årets förpackning – Carton of the Year – blev den här ytterförpackningen till eau-de-toiletten ”In Love”. Kartongen kommer från Metsä Board. (Bild Pro Carton/ECMA)|Trepack tonfisk (Bild Pro Carton/ECMA)|BalloonGrip (Bild Pro Carton/ECMA)|Sexpack Estrella Damm (Bild Pro Carton/ECMA)|Curodont Repair Fluoride (Bild Pro Carton/ECMA)|Cuckoo Ice Cream (Bild Pro Carton/ECMA|Bonne Maman Compotée (Bild Pro Carton/ECMA)|Doseringsskopa (Bild Pro Carton/ECMA)

När vinnare och pristagare i förpackningstävlingen 2019 European Carton Excellence Awards tillkännagavs, visade det sig att kartong producerade av nordiska kartongtillverkare kraftigt dominerade prislistan. Av sammanlagt 28 belönade förpackningar var inte mindre än 18 stycken tillverkade av de nordiska kartongtillverkarna BillerudKorsnäs, Iggesund Paperboard, Kotkamills Oy, Metsä Board och Stora Enso.

Det förnämsta priset – Carton of the Year – gick till förpackningen för eau-de-toilette-produkten ”In Love” från Gabrini Cosmetics, tillverkad i kartong från Metsä Board.

Cuckoo Ice Cream (Bild Pro Carton/ECMA

Juryn tjusades speciellt av förpackningens annorlunda designfunktioner. Förpackningens utsida är täckt med ”kristallstrass”, något man sällan ser på kartongförpackningar, och den har en dekorativ holografisk finish på insidan. Domarna påpekade att paketets inre och yttre fungerar perfekt tillsammans.

I kategorin ”Innovation” kunde juryn inte enas om en vinnare utan priset delades av två bidrag.
Den ena Innovations-vinnaren var en förpackning för glassen Cuckoo Ice Cream. Kartongbägaren har konverterats av Cardbox Packaging Wolfsberg och den bioplastbelagda och helt återvinningsbara och nedbrytbara kartongen kommer från Stora Enso.

Sexpack Estrella Damm (Bild Pro Carton/ECMA)

Det andra priset i kategorin ”Innovation” gick till en kartongbaserad hållare med bärfunktion för en sexpack med dryckesburkar. Kartonglösningen ersätter traditionella plasthållare och bara för ett enda ölmärke – Estrella Damm – innebär det en besparing på 89 miljoner plasthållare, eller 260 ton plast, på ett år. Kartongen kommer från svenska BillerudKorsnäs och den konverteras av Alzamora Carton Packaging, som kallar konceptet för LatCub®.

BalloonGrip (Bild Pro Carton/ECMA)

I kategorin ”Save the Planet” belönades konceptet ”BalloonGrip”, som är en genial, återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar ersättare för traditionella ballongpinnar i plast. ”BalloonGrip” produceras av Van Genechten Packaging och kartongen tillverkas av Stora Enso. Juryn konstaterade av ”BalloonGrip” håller en ballong i ett säkert grepp och att ingen luft läcker ut. ”BalloonGrip” har också fördelen att den kan förses med tryck i form av logotyper och annan grafisk information.

Bonne Maman Compotée (Bild Pro Carton/ECMA)

I ”Food & Drink” gick priset till en kartongbaserad ytterförpackning till en glasburk med syltblandningen Bonne Maman Compotée. I konceptet ingår även en integrerad plastsked. Produkten är främst avsedd att förtäras on-the-go. Kartongen, tillverkad av jungfrulig fiber, kommer från BillerudKorsnäs och konverterare är Graphic Packaging International.

Trepack tonfisk (Bild Pro Carton/ECMA)

Kategorin ”Recycled” vanns av en ytterförpackning till tre burkar med konserverad tonfisk. Förpackningen är tillverkad i kartong från Mayr-Melnhof Karton och konverterad av Graphics Leader Packaging. Kartongförpackningen ersätter en tidigare liknande förpackning, men omfattande forskning kring kartongens veckstyrka har gjort att man kunnat spara in på mängden material, men ändå uppnå samma styrka och funktionalitet.

Doseringsskopa (Bild Pro Carton/ECMA)

I kategorin ”General Packaging” delades pris ut till både bästa förpackning i återvunnen kartong och till bästa förpackning i kartong av färskfiber.
En doseringsskopa för tvättmedlet Sonett vann priset för återvunnen kartong. Den praktiska skopan levereras platt i tvättmedelspaketet och fälls enkelt upp till en funktionell doseringsskopa med millimetergradering, när paketet öppnats. Kartongen kommer från Mayr-Melnhof Karton och konverterare är PAWI Packaging.

Curodont Repair Fluoride (Bild Pro Carton/ECMA)

En sexkantig kartongförpackning för små doseringsförpackningar med tandbehandlingsmedlet Curodont Repair Fluoride vann juryns gillande bland ”General Packaging”-produkterna i färskfiberkartong. Den innovativa designen gör att de förpackade dosförpackningar är lätta att komma åt för användaren. Kartongen kommer från Metsä Board och konverteras av schweiziska K + D, som specialiserat sig på kartongförpackningar till kosmetika- och läkemedelsindustrin.

För första gången i tävlingens historia delade man även ut platina- och guldutmärkelser till ett 20-tal tävlingsbidrag. Åtta platina och 12 guld delade juryn ut och även här dominerade kartong från nordiska kartongproducenter, med fem priser till Stora Enso, tre till Metsä Board, två till BillerudKorsnäs och ett vardera till Iggesund Paperboard och Kotkamills Oy.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx