Nordens miljöministrar vill ha global plastöverenskommelse

PUBLICERAD: 19 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin och hennes nordiska kolleger vill snabbt ha en global överenskommelse för att minska plastnedskräpningen i bl. a sjöar och hav. (Bild Jens Persson/Regeringskansliet)

Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin och övriga nordiska miljöministrar lanserar idag en rapport, som lyfter behovet av en global överenskommelse för att minska plastnedskräpning.

”Plast som sprids i våra sjöar och hav hotar ekosystem, påverkar fiske, sjötransporter, friluftsliv, turism, livsmedelssäkerhet och andra områden”, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

Rapporten, som lanseras vid ett digitalt event, innehåller förslag, som ska engagera länder i ett gemensamt försök att förhindra plastföroreningar. Plastens hela livscykel har varit i fokus, då olika verktyg analyserats och exempel lyfts fram.

”Plastskräp återfinns idag överallt på jordklotet, även i de mest avlägsna och orörda områdena. Vi hittar plast i Arktis, i den djupa Marianergraven och på Midwayöarna tusentals mil från närmaste kontinent. Inget land kan ensamt lösa de utmaningar vi står inför, utan vi behöver samarbeta. Jag är därför glad över att idag lansera en rapport med förslag på hur en global överenskommelse kan utformas”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

De nordiska miljö- och klimatministrarna är eniga om att takten i arbetet mot marin plastnedskräpning behöver öka.  De antog i april 2019 en deklaration om att behovet av en global överenskommelse för att motverka marin plastnedskräpning och föroreningar av mikroplaster. Ministrarna beslutade då också att ta fram en nordisk rapport, som ska analysera olika angreppssätt och innehåll i en framtida global överenskommelse. Idag lanseras den rapporten virtuellt av de nordiska ministrarna.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax