Noll plast i IKEA-förpackningar – fokuserar på pappersbaserat

PUBLICERAD: 24 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Att fasa ut plasten i våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara”, säger Erik Olsen, IKEA of Sweden. (Bild IKEA)

Senast 2028 ska all plast vara borta från IKEA:s förpackningar – istället fokuserar koncernen på återvinningsbart pappersmaterial. Åtgärderna görs i linje med IKEA:s åtagande att ha en positiv inverkan på människor och planet.

IKEA skriver i ett pressmeddelande att utfasningen av plast i förpackningar sker i flera steg och omfattar till en början alla nya produkter för att senast 2028 omfatta hela sortimentet. Målet är att minska plastavfall och föroreningar samtidigt som IKEA är med och driver på omställningen till förpackningar tillverkade av förnybara och återvunna material.

”Att fasa ut plasten i våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara och att minska plastavfall och utveckla lösningar av återvunna och förnybara material. Utfasningen sker stegvis under de kommande åren och främst fokuserar vi på papper, eftersom det är återvinningsbart, förnybart och ett material som människor över hela världen idag återvinner”, säger Erik Olsen, Packaging & Identification Manager på IKEA of Sweden.

IKEA skriver att förpackningslösningar är en viktig del av koncernens affärsmodell och en möjliggörare för säker hantering och produktion av hållbara produkter, som alla har råd med. För att bidra till att minska mängden avfall och nedskräpning har IKEA redan gjort mycket för att minska användningen av plast i sina förpackningslösningar.

Idag utgör just plast mindre än 10 procent av den totala volymen av det material, som används till förpackningar. Nu tar IKEA ännu ett steg mot sitt ambitiösa mål att endast använda förnybara eller återvunna material samtidigt som man banar väg att ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell.

IKEA spenderar över 10 miljarder kronor på cirka 920.000 ton förpackningsmaterial varje år. Att ta sig från plast i konsumentförpackningar kräver nya lösningar och ett nära samarbete med produktutvecklingen i hela värdekedjan..

”Att ständigt söka nya och bättre sätt att utvecklas är en del av vårt arv – och våra förpackningar är inget undantag. Och att ta oss från plast i våra förpackningar kommer utan tvekan att vara en utmaning under de kommande åren. Med denna satsning hoppas vi kunna stötta förpackningsinnovation och använda vår storlek och räckvidd för att positivt påverka industrin även bortom vår egen värdekedja”, säger Maja Kjellberg, Packaging Development Leader på IKEA of Sweden.

IKEA uppger i sitt pressmeddelande att även om målet är att helt avskaffa plast i förpackningar, så kan plastförpackningar dock fortfarande komma att finnas i vissa delar av IKEA:s matsortiment i syfte att säkerställa livsmedelssäkerhet. I dessa fall kommer man att använda sig av återvunnen plast eller av icke-fossil plast tillverkad av förnybara råvaror.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy