Nio av 28 förpackningar gillades av ScanStar-juryn

PUBLICERAD: 13 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

DS Smiths lättburna transportförpackning till SCA:s Tork var en av två svenska förpackningar som ScanStar-belönades.

Av 28 insända bidrag belönades nio stycken  i årets upplaga av den nordiska förpackningstävlingen ScanStar. 
Diskussionerna var som vanligt många och långa i juryn kring bidragen som sänts in till årets ScanStar tävling. ScanStar-juryn samlades utanför Stockholm i mitten av september för att gå igenom de 28 bidrag, som kommit in. Flera företag hade sänt in mer än ett bidrag till tävlingen. 

Även i år var det en viss dominans av fiberbaserade bidrag i tävlingen, men vad annat är att vänta av en nordisk tävling? Såväl nya innovationer som varianter på äldre ingick i skaran. Juryn ställdes inför allt från innovativa kartongförpackningar, nya påsar av polymera material till olika typer av bägare. 

”Vi hade både industri- och konsumentförpackningar för livsmedel, display och transport samt logistik att bedöma och det var en intressant spännvidd”, konstaterar årets juryordförande Anders Engström från Intressentföreningen Packforsk. 

I årets jury satt förutom Anders Engström också Allan Dickner från IKEA, Ole-Kristian Vestbekken från Mills i Norge, Lasse Lavrsen från Toms Gruppen i Danmark, Bo Wallteg från tidningen nord emballage i Sverige och Marie Hiltunen från Stora Enso i Finland. Så kallad SPA-observatör var Kari Bunes från Emballasjeforeningen i Norge. SPA är sammanslutningen av förpackningsföreningar i Norden.
Tilläggas bör att ett av bidragen i tävlingen var insänt av Stora Enso och vid bedömningen av det bidraget deltog inte Marie Hiltunen. 

Juryn var tämligen hård i sin bedömning i år. Nio av de insända bidragen fick en ScanStar och gavs därmed möjligheten att även delta i den globala tävlingen World Star. 

Årets prisutdelning sker i samband med mässan Scanpack i Göteborg. Plats och tid blir stora scenen på Scanpack den 20 oktober klockan 16.00.
Packnews.se rapporterar från prisutdelningen och presenterar samtidigt bilder på samtliga vinnande bidrag.

Här är 2015 års vinnare (utan inbördes ordning) samt juryns motiveringar:

Clip-Lok SimPak
Företag: Clip-Lok SimPak, Danmark
Belönas med en ScanStar för sin nya, användarvänliga lösning för tunga laster. Den smarta lösningen kan öppnas och förslutas utan några verktyg och gör det möjligt att enkelt skilja på olika material för en senare återvinning. Lösningen är återanvändbar och eliminerar behovet av spik eller klammer. Dessutom kan lådorna lagras plano.

Ruutu Packaging för Ittala
Företag: Pyroll Oy, Finland
Belönas med en ScanStar för en design som framhäver produkten som är packad. Det är en iögonenfallande gåvoförpackning med material och tryckkvalitet i linje med varumärkets image. Formen möjliggör olika möjligheter för display.

Förpackning till golvbrunn
Företag: Orapac, Finland
Belönas med en ScanStar som ett erkännande av en resurseffektiv lösning med utmärkt display av produkten och integrering av tillhörande detaljer.

Safe Storage Corner
Företag: Smurfit Kappa, Sverige
Den här förpackningen får en ScanStar av juryn som ett erkännande för en teknisk designförändring av en wellpapplåda där skyddet förstärks på ett mycket enkelt och kostnadseffektivt sätt. Den stora fördelen är att lösningen reducerar produktskador och livsmedelsspill. Lösningen kan användas till många andra applikationer.

Tork Carry Box
Företag: DS Smith, Sverige
Tork Carry Box får en ScanStar för sin väldesignade konstruktion med en genomtänkt lösning där man tar hänsyn till de dagliga användarnas ergonomi. Speciellt intressant är hopfällningen av lådan via nya handgrepp i botten av den. Lätt att öppna, lätt att bära och lätt att återvinna.

Nomad Takheis
Företag: Peterson Packaging AS, Norge
Juryn belönar denna förpackning med en ScanStar för konstruktionen av inägget som består av en del som effektivt låser och skyddar produkten. Alla delar av förpackningskonstruktionen är av samma material vilket underlättar återvinningen. Utnyttjandet av materialet är optimerat.

Postförpackning med returmöjlighet
Företag: Glomma Papp, Norge
Juryn belönar denna förpackning med en ScanStar för en lösning på en av de största utmaningarna inom e-handel, att använda en transportförpackning som även kan användas för returfrakt. Den här lösningen ger kunden möjlighet att återförsluta transportförpackningen utan att använda tejp eller annat förslutningsmaterial. Förpackningens integritet är mycket hög i båda transportriktningarna.

Valio Eila Cream Pudding
Företag: RPC Superfos a/s, Danmark
Juryn belönar denna förpackning med en ScanStar för en ny och innovativ lösning. Det är en förpackning med ”added value” som skapar ett nytt sätt att servera innehållet. Förpackningen skapar en interaktion mellan konsumenten och varumärkesägaren. Det är ett funktionellt nytänkande och ett steg mot ökad användarvänlighet. Hur man serverar är tydligt beskrivet. Resultatet blir ett snyggt upplägg på tallriken.

On the go Easy Snacking
Företag: RPC Superfos, Danmark
Juryn belönar denna förpackning med en ScanStar för en ny, elegant, fyrkantig design som uppfyller kraven på en förpackning för “on-the-go” marknaden. En totallösning som fungerar. Låsningsfunktionen är en extra fördel som gör det enkelt att stapla förpackningar vilket blir utrymmeseffektivt både på butikshyllan och vid transport. En väl balanserad design där formen kombinerar det bästa från runda och fyrkantiga alternativ. In Mould Labelling ger en mycket snygg yta och det är enkelt att komma åt skeden och innehållet. Det är en komplett lösning.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x