New York förbjuder EPS-förpackningar

PUBLICERAD: 11 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

“EPS orsakar miljöskador och hör inte hemma i New York”|sade stadens stridbare borgmästare Bill de Blasio

I USA anser många att expanderad polystyren (EPS) är ett kontroversiellt och miljöbelastande material, som inte borde tillåtas. Och som en konsekvens av detta har nu staden New York beslutat att helt förbjuda EPS som material i flera olika typer av produkter och förpackningar!
Amerikanska Chemistry Council och dessa avdelning Plastics Foodservice Packaging kallar beslutet ”förbryllande, ologiskt och skadligt för den lokala ekonomin”.


Ledande EPS-tillverkaren Dart Container Corp. säger att man har försökt samarbeta med staden New York för att skapa ett effektivt insamlings- och återvinningsprogram för EPS, men konstaterar nu att deras ansträngningar varit förgäves.

”Vi är totalt förbryllade över beslutet”, säger Michael Westerfield, som ansvarar för Darts återvinningsprogram.

”Vi till och med erbjöd oss att stå för alla infrastrukturella kostnader och staden skulle dessutom ha fått mycket bra betalt för det insamlade materialet av Plastic Recycling Inc. i Indianapolis, som skulle tagit hand om EPS-avfallet”, tillägger Michael Westerfield.

Produkter, som ingår i EPS-förbudet, omfattar flertalet engångsprodukter och förpackningar av EPS, som används av främst butiker och food service-företag. Förbudet gäller även så kallade ”cellplastchips”, som används som stötdämpare i bl. a transportförpackningar och som i USA kallas ”peanuts”. Enligt Plastics News kommer förbudet att också att gälla enbart innehav av EPS-produkter, dvs även om dessa inte används i företagens verksamhet.

”Dessa produkter orsakar verkliga miljöskador och har ingen plats i New York City”, sade stadens omskrivne borgmästare Bill de Blasio vid en presskonferens i början av januari, när beslutet offentliggjordes.

EPS-förbudet i New York träder i kraft den 1 juli i år, men under förbudets första sex månader kommer överträdelser inte att bestraffas med annat än varningar och tillrättavisningar, men från 1 januari 2016 kommer böter att utfärdas.

Småföretag och ideella föreningar med mindre än en halv miljon dollar i årsomsättning får dessutom möjlighet att ansöka om anstånd, om man kan bevisa att inköp och användande av andra materiallösningar innebär ”orimliga ekonomiska uppoffringar”.

Enligt uppgifter samlade New Yorks renhållningsdepartement in mer än 28.500 ton EPS-produkter under fjolåret. 90 procent av dessa produkter utgjordes av EPS från engångsförpackningar inom food service.

”Mycket av det plastmaterial, som vi samlar in, kan återvinnas eller återanvändas, men inte EPS”, säger Kathryn Garcia, New York Department of Sanitation, i ett uttalande.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax