Nestlé och Danone samarbetar i utveckling av bioPET-flaskor

PUBLICERAD: 5 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Målen för NaturAll Bottle Alliance är uppnå PET med upp till 75 procent biobaserat material år 2020 och en minst 95 procent biobaserad PET-kvalitet i slutet av år 2022.|Med hjälp av våra allianspartners kommer vi att kunna skala upp en teknik|som vi redan visat på pilotnivå”|säger Origin Materials VD John Bissell.

Globala livsmedelskoncernerna Schweiz-baserade Nestlé och franska Danone startar samarbete med målet att utveckla plastflaskor tillverkade av 100 procent biobaserad PET. Samarbetet sker tillsammans med Kalifornien-baserade biomaterialföretaget Origin Materials i West Sacramento i ett partnerprojekt, som fått namnet NaturALL Bottle Alliance.

Origin Materials, som nyligen bytt namn från Micromidas Inc., har redan kunnat tillverka plastflaskor innehållande 80 procent bioPET i sin pilotanläggning i West Scaramento. Företaget uppför i år en ny anläggning, där man räknar med att man nästa år i kommersiell skala kunna producera flaskor med minst 60 procent bioPET. Den produktionen beräknas uppgå till 5.500 ton bioPET.

”Den teknik, som används i dag på marknaden, gör det endast möjligt att tillverka plastflaskor med 30 procent bioPET, men vår banbrytande teknik syftar till att uppnå kommersiell produktion av 100 procent bioplastbaserade PET-flaskor. Med hjälp av våra allianspartners kommer vi att kunna skala upp en teknik, som vi redan visat på pilotnivå”, säger Origin Materials VD John Bissell.

Nestlé och Danone har beslutat att gå samman i den nu formade alliansen, sedan de två globala livsmedelsjättarna var för sig upptäckt och blivit intresserade av Origin Materials arbete och produkter.

”Vi tror att det är möjligt att ersätta traditionella fossila material med biobaserade förpackningsmaterial. Genom att samarbeta och föra samman våra resurser och vår kompetens kan den här alliansen snabbare utveckla 100-procentigt förnybar och biobaserad PET-plast i kommersiell skala”, säger Danones forsknings- och utvecklingschef Fredric Jouin.

Origin Materials teknik går ut på att man använder biomassa från återvunnen kartong, sågspån och träflis. Cellulosan i dessa produkter konverteras till biobaserad paraxylen, som används för tillverkning av PTA (purified terephthalic acid), vilket i sin tur utgör 70 procent av den biobaserade PET:n. Övriga 30 procent kommer från MEG (monoetylenglykol och tereftalsyra), som tillverkas av växtbaserad etanol.
Origin Materials siktar också på att i framtiden kunna använda andra biobaserade restprodukter som risskal, halm och andra jordbruksrester som råmaterial i sin produktion. Strategin är att inte behöva använda sådana organiska produkter, som tar i anspråk resurser eller jordbruksmark, vilka används för livsmedelsproduktion.

Målet för NaturALL Bottle Alliance är att redan till år 2020 ha utvecklat en process för produktion av en PET-kvalitet, som till 75 procent består av biobaserade råvaror. I slutet av år 2022 räknar man med att ha utvecklat PET med minst 95 procent biobaserat material och därefter är det slutliga målet en 100-procentigt biobaserad PET-plast.

”Det är otroligt att tänka sig att inom en snar framtid kommer industrin att kunna använda ett förnybart förpackningsmaterial, som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion och som bidrar till en bättre planet”, säger Klaus Hartwig, FoU-chef på Nestlé Waters.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432