Naturvårdsverket vill att plastkassen ska kosta 5 kr!

PUBLICERAD: 21 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Naturvårdsverket föreslår ett lägstapris på plastbärkassar på 5 kronor. Avgiften ska gälla såväl livsmedelsbutikernas tunnare bärkassar som de tjockare plastkassar

Enligt ett EU-direktiv ska förbrukning av plastkassar minska med hälften till 2025. För att nå målet föreslår nu Naturvårdsverket i en rapport till regeringen ett lägstapris på 5 kronor per plastbärkasse…
”Naturvårdsverket bedömer att ett lägsta pris på alla plastbärkassar är vad som krävs, för att minska förbrukningen och öka återanvändningen,” säger Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket.

Minskad förbrukning av plastbärkassar ska leda till en bättre miljö och effektivare resursanvändning. Medlemsländerna i EU har nu i uppgift att bidra till att få ner förbrukningen. I Sverige förbrukar vi idag mer än 80 kassar per person och år. 

Tunna plastbärkassar är den typen av kassar, som finns i livsmedelsbutiker. För att undvika att en minskad förbrukning av tunna plastbärkassar leder till en övergång till tjockare plastbärkassar, med ökad resursförbrukning som följd, föreslår Naturvårdsverket att även tjockare plastbärkassar omfattas av lägstapriset. Det innebär att alla plastbärkassar, det vill säga även kassar, som idag delas ut gratis i till exempel kläd- och bokhandeln, ska ha ett lägstapris på fem kronor!

”Det viktiga är att plastförbrukningen i samhället minskar. Sverige vill gå i täten inom EU:s miljöarbete. Världen har enats om ett globalt klimatavtal i Paris, och det är viktigt att ta stora kliv framåt i flera miljömål och inte minst är en giftfri miljö viktig”, säger Sandra Backlund. 

Naturvårdsverket föreslår att prisnivån bör utvärderas, när det finns ett underlag om svenska konsumenters priskänslighet, och hur mycket förbrukningen av plastbärkassar minskar.

Naturvårdsverkets rapport ”Minskad förbrukning av plastbärkassar” kan du läsa i sin helhet via pdf-länken nedan:

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432