Naturligt ”skal” av cellulosa ersätter krympplast på gurkor…

PUBLICERAD: 21 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Plastinpackade gurkor får förlängd hållbarhet men generarar å andra sidan mycket plastavfall. Nu finns det en alternativ förpackningsteknik med ätbara cellulosabaserade ”skal”… (Bild från Paper Province/Meltwater)|Chef för schweiziska Empa-laboratoriet är Gustav Nyström. (Bild fr Youtube-video)

Schweiziska forskningslaboratoriet Empa har i samarbete med Lidl Switzerland utvecklat en cellulosabaserad beläggning, som kan ersätta den omdiskuterade krympfilmen av plast på gurkor, bananer och andra grönsaker och frukter!

Det annorlunda ”skalet” eller beläggningsmaterialet är gjort av pressade frukt- och grönsaksskal, som processas och sedan kan appliceras på frukt och grönsaker,

Det schweiziska projektet är initierat av Lidl Switzerland, som ville utröna om det gick att hitta cellulosabaserade och miljövänliga alternativ till plastinpackningar av frukt och grönsaker, som visserligen är effektiva skydd och förlänger produkternas hållbarhet, men som genererar stora mängder plastavfall.

Lidl Switzerland valde Empa Cellulose & Wood Materials Laboratory för projektet, eftersom Empa sedan decennier har forskningserfarenheter av cellulosaprodukter.

Chef för schweiziska Empa-laboratoriet är Gustav Nyström. (Bild fr Youtube-video)

Empa-forskarna har nu ägnat mer än ett år för att utveckla en speciell skyddande cellulosabeläggning, som kan appliceras på frukt och grönsaker. Resultatet är mycket positivt – produkter som belagts med det skyddande cellulosaskalet håller sig fräscha betydligt längre än icke-belagda produkter. I tester förlängdes till exempel bananers hållbarhet med mer än en vecka.

”Det stora målet är att dessa biobeläggningar i framtiden ska kunna ersätta en stor del av dagens oljebaserade plastförpackningar”, säger Empa-laboratoriets svenske chef Gustav Nyström.

Empa-forskarnas innovation går ut på att man bearbetar pressrester från frukt- och grönsaksskal till fibrillerad cellulosa. Pressrester – eller ”pomace” – är de fasta rester, som blir över efter att man har extraherat juice från frukt, grönsaker eller växter. Tidigare slängdes dessa växtrester i biogasanläggningar eller direkt på fälten, men i framtiden kan de alltså komma att användas för att skapa en skyddande beläggning för färska grönsaker och frukt!

Den cellulosabaserade beläggningen antingen sprayas på produkterna som ska skyddas eller appliceras genom att produkterna doppas i en lösning, som sedan torkar och bildar en skyddande ”film”. Det skyddande skalet är lätt att tvätta bort, men eftersom det är ofarligt för konsumenten kan det också konsumeras utan skada.

Enligt Empa-forskarna är den fulla potentialen av dessa cellulosabeläggningar ännu inte klarlagda – exempelvis skulle man kunna tänka sig att nyttiga ämnen som vitaminer och antioxidanter tillsätts och att ”cellulosa-skalen” på så sätt ingår som en ätbar del i produkten…

HÄR finns en kort Youtube-video, där Empa-laboratoriets chef Gustav Nyström förklara hur man utvecklat och tillverkar det innovativa beläggningsmaterialet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

FSCC 22 000 öppnar nya möjligheter i livsmedelsindustrin för FrontPac

Det var en glad Martin Enocson som Packnews träffade på HK i Arlöv. Vi kom dit för att få underlag till ett redaktionellt uppslag, vilket vi också fick, men Martin inledde med att berätta att FrontPac den 22 januari blev godkända för certifiering enligt FSCC 22 000, en certifiering som öppnar nya, intressanta, möjligheter mot livsmedelsindustrin.
PXL_20250123_122406847x

Mycket troligt att EU godkänner IP:s köp av DS Smith i morgon

Det ser nu ut som att International Paper (IP) kommer att få godkännande från EU för sitt förvärv på 5,8 miljarder pund av DS Smith och beslutet väntas i närtid. Detta efter att IP sålt av vissa tillgångar.
Businessmen

Här är finalisterna till årets matbluff år 2024!

Müslin där socker räknas som frukt, kaffepaket som fortsätter att krympa och pizzasås smaksatt med vatten. Det är några av nomineringarna till Årets matbluff 2024. Nu är omröstningen i gång. Vi har lånat texten från vår systersite, Livsmedelsnyheter.se.
matbluff

Ace och Extr:Act blir Food and Beverage Carton Alliance

Food and Beverage Carton Alliance (FBCA) bildas när två etablerade organisationer (ACE och EXTR:ACT) slås samman. FBCA är en global plattform för att främja dryckeskartong som en nödvändig, förnybar och cirkulär förpackningslösning.
Vätskekartong