Naturligt ”skal” av cellulosa ersätter krympplast på gurkor…

PUBLICERAD: 21 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Plastinpackade gurkor får förlängd hållbarhet men generarar å andra sidan mycket plastavfall. Nu finns det en alternativ förpackningsteknik med ätbara cellulosabaserade ”skal”… (Bild från Paper Province/Meltwater)|Chef för schweiziska Empa-laboratoriet är Gustav Nyström. (Bild fr Youtube-video)

Schweiziska forskningslaboratoriet Empa har i samarbete med Lidl Switzerland utvecklat en cellulosabaserad beläggning, som kan ersätta den omdiskuterade krympfilmen av plast på gurkor, bananer och andra grönsaker och frukter!

Det annorlunda ”skalet” eller beläggningsmaterialet är gjort av pressade frukt- och grönsaksskal, som processas och sedan kan appliceras på frukt och grönsaker,

Det schweiziska projektet är initierat av Lidl Switzerland, som ville utröna om det gick att hitta cellulosabaserade och miljövänliga alternativ till plastinpackningar av frukt och grönsaker, som visserligen är effektiva skydd och förlänger produkternas hållbarhet, men som genererar stora mängder plastavfall.

Lidl Switzerland valde Empa Cellulose & Wood Materials Laboratory för projektet, eftersom Empa sedan decennier har forskningserfarenheter av cellulosaprodukter.

Chef för schweiziska Empa-laboratoriet är Gustav Nyström. (Bild fr Youtube-video)

Empa-forskarna har nu ägnat mer än ett år för att utveckla en speciell skyddande cellulosabeläggning, som kan appliceras på frukt och grönsaker. Resultatet är mycket positivt – produkter som belagts med det skyddande cellulosaskalet håller sig fräscha betydligt längre än icke-belagda produkter. I tester förlängdes till exempel bananers hållbarhet med mer än en vecka.

”Det stora målet är att dessa biobeläggningar i framtiden ska kunna ersätta en stor del av dagens oljebaserade plastförpackningar”, säger Empa-laboratoriets svenske chef Gustav Nyström.

Empa-forskarnas innovation går ut på att man bearbetar pressrester från frukt- och grönsaksskal till fibrillerad cellulosa. Pressrester – eller ”pomace” – är de fasta rester, som blir över efter att man har extraherat juice från frukt, grönsaker eller växter. Tidigare slängdes dessa växtrester i biogasanläggningar eller direkt på fälten, men i framtiden kan de alltså komma att användas för att skapa en skyddande beläggning för färska grönsaker och frukt!

Den cellulosabaserade beläggningen antingen sprayas på produkterna som ska skyddas eller appliceras genom att produkterna doppas i en lösning, som sedan torkar och bildar en skyddande ”film”. Det skyddande skalet är lätt att tvätta bort, men eftersom det är ofarligt för konsumenten kan det också konsumeras utan skada.

Enligt Empa-forskarna är den fulla potentialen av dessa cellulosabeläggningar ännu inte klarlagda – exempelvis skulle man kunna tänka sig att nyttiga ämnen som vitaminer och antioxidanter tillsätts och att ”cellulosa-skalen” på så sätt ingår som en ätbar del i produkten…

HÄR finns en kort Youtube-video, där Empa-laboratoriets chef Gustav Nyström förklara hur man utvecklat och tillverkar det innovativa beläggningsmaterialet.

Senaste nytt

Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

Svensk Plaståtervinning är den första sorteringsaktören på den europeiska marknaden som uppfyller kraven för RecyClass-certifiering av återvunnen plast för livsmedelskontakt.
Foto: Peter Holgersson AB
Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

Sverige sätter världsrekord i återvinning

Sverige kan nu titulera sig som världbäst på återvinning. Den 1 november samlades över 50 kilo tomma dryckeskartonger in under en timme i Solna, vilket resulterade i en Guinness Worlds Records-titel. Världsrekordet arrangerades av Oddlygood i samarbete med kreatören Liam Kalevi.
Carina
Sverige sätter världsrekord i återvinning

Wellpapp blir ny delmässa på Fespa nästa år

I maj nästa år hålls Fespa. Mässan har temat ”The place for experts” som ska betona Fespa som global mötesplats för expertis, affärsutveckling inom tryck och visuell kommunikation. I veckan presenterades två nya delmässor som kommer lanseras i Barcelona.
neil-felton-ceo-fespa-e1602838208704
Wellpapp blir ny delmässa på Fespa nästa år

Ecolean byter vd i samband med marknadsanpassning

För drygt tre år sedan tillträdde Marie Samuelsson som vd för Ecolean. Nu kliver hon av och ersätts av Thomas Hultin.
ecolean-aus-pida-utvald
Ecolean byter vd i samband med marknadsanpassning

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx
Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx
Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx
Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX
Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback