Några synpunkter kring skatten på våra plastbärkassar

PUBLICERAD: 15 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari


Det har väl inte gått någon förbi att våra plastbärkassar nu kostar mellan 6 och 7 kronor efter att den nya skatten lagts på. Det skrevs mycket om skatten i våra dagstidningar innan den infördes, och då vill jag påstå att grundtonen i de flesta fall var positiv till införandet. När den nu är på plats har många tidningar svängt och kritiserar införandet i stället. Vad gör man inte för att sälja lösnummer och klick på nätet. Jag kom på mig själv med att vara nära att betala 6 kronor i livsmedelsbutiken den första maj, men tog sedan ett beslut att den inte var värd det. I stället blev det en pappersbärkasse för fyra kronor. Det märkliga var att jag inte kände samma motstånd mot att betala sex kronor när jag strax efter stod i kassan på Systembolaget. Den köpte jag glatt. Det är märkligt hur man prioriterar efter innehåll!

På de sociala medierna flyter det som vanligt runt kommentarer om allt möjligt, så även om plastkassen. Här är tre stycken som dykt upp de senaste dagarna:

”Låt se om jag fattat det rätt nu…Jag går till affären och köper ett paket skinka packat i plast, en ost packad i plast, en limpa i en plastpåse, 2,5 liter mjölk i en plastdunk, ett paket blöjor packat i plast, en grekisk sallad i en plastburk, en plastflaska med senap och en plastflaska med ketchup. Och sen ska jag betala 7 kronor för att plastkassen att bära hem varorna i är miljöfarlig??”

”Varför betala 6 kronor för en plastbärkasse när man för fem kronor kan transportera hem allt i kundvagnen?”

”För kännedom. Just nu är 1 liter bensin billigare än 2 plastpåsar i landet Sverige.”

Har du hittat fler statements som dessa får du gärna maila dem till oss.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x