MultiBio förvandlar bruksavfall till bioplast och andra produkter

PUBLICERAD: 12 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Det blir lönande för både bruken och miljön”, säger RISE-forskaren Karin Willquist, som leder projektet MultiBio. (Bild RISE)

MultiBio” är ett projekt, finansierat av Vinnova och svenska industriföretag, där avfall och restprodukter från massa- och pappersbruk ska omvandlas till användbara produkter som bioplast, biovätgas och fiskfoder.
”Det blir lönande för både bruken och miljön”, säger Karin Willquist, seniorforskare på RISE och ledare för det nya projektet.

Den biovätgas, som kan utvinnas ur brukens spillvatten kan ersätta fossila bränslen, vilket ger stora effekter på koldioxidutsläpp, luftkvalitet och minskad försurning.

Ur slam och andra avfallsprodukter kan tillverkas bioplast, som kan ersätta oljebaserad plast. Bioplasten, som blir biologiskt nedbrytbar, är intressant för nya spännande tillämpningar, exempelvis som barriärer och bestrykningar på produkter inom pappersindustrin.

Den fiskfoderingrediens, som kan utvinnas ur avfall och restprodukter, kan ersätta protein i fiskfoder och på sikt leda till minskad utfiskning.

I projektet, som ska pågå till år 2020, deltar både företag och läroanstalter som Paper Province, BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, Rottneros bruk, Stora Enso Skoghalls bruk, Drinor, Fortum Waste Solution, Gårdsfisk, Karlstads universitet, Lunds universitet, Promiko och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Projektet, vars officiella namn är ”Miljötjänster från ett multifunktionellt bioraffinaderi” men till vardags ”MultiBio”, är kostnadsberäknat till 5,3 miljoner kronor under 2,5 år och finansiärer är Vinnova och industrin.

I MultiBio samarbetar aktörer från hela värdekedjan. Målet är att skapa förutsättningar för att få ut de nya produkterna på marknaden.

”Det hör inte till vanligheterna att massa- och pappersbruk, miljöföretag, entreprenörer, fiskodlare och spetsforskare samarbetar kring ett problem på det här sättet. Den samlade kompetenser skapar förutsättningarna för att nå riktigt intressanta resultat”, säger Karin Willquist.

MultiBio är en vidareutveckling, som bygger på två tidigare forskningsprojekt som genomförts med finansiering från Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

”Genom de projekten vet vi att det finns marknads- och miljömässig potential och teknisk grund att genomföra våra idéer. Nu har vi möjlighet att skala upp och verifiera biovätgasprocessen som tidigare bara undersökts i laboratoriet”, säger Karin Willquist.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Mared ser förpackningar som ett tydligt satsningsområde

I Mareds monter på Scanpack träffade vi Tony Douhàn som har lång erfarenhet i förpackningsindustrin men bara runt nio månader hos Mared. Hans roll i företaget är att jobba med den satsning som Maredkoncernen gör mot förpackningssektorn.
Mared

Mycket händer hos Ishida i Norden

Det händer mycket för Ishida i Norden för närvarande. En helt ny organisation är på väg att byggas upp sedan drygt två år. Sedan många år har man jobbat med en representant, men nu är det dags att stå på egna ben igen.
Ishida

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass presenterar en ny förpackning för sina strutar i flerpack. Genom att plastfolien som tidigare skyddade glassen ersätts med ett lock på toppen av struten, ska 16 ton plast sparas varje år.
Ny-forpackning-flerpack

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x