Mötesplats för plastindustrin

PUBLICERAD: 4 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

EasyFairs Plastteknik
Hela Nordens plastindustri förenas på Plastteknik Nordic 2016 och blickar mot en stark framtid med global agenda. Nordens plastindustri står sig stadig men blir samtidigt allt mer beroende av andra länders utveckling och industri. Topparna i Nordisk industri kännetecknas av optimistiska produktions- och anställningsplaner medan utmaningarna ligger i risken för bristande tillgång och höga polymerprissvängningar. Detta avspeglas även på branschmässan Plastteknik Nordic 13-14 april, där hela Nordens plastindustri förenas och sätter spår i framtiden.

Den Europeiska branschföreningen Plastics Distributors Association (EPDA) rapporterar om stor framtidsoptimism inom den europeiska plastindustrin och 53 % av företagen har ökat sina investeringar gällande maskiner och annan utrustning, jämfört med samma tidpunkt föregående år. I Sverige rapporterar bland annat Konjukturinstitutet att deras barometerindikatorn sjönk under februari månad men detta till trots, indikerar den en starkare tillväxt än normalt i den svenska ekonomin. Industriföretagen är betydligt mer nöjda än normalt med nuvarande orderstockar och redovisar optimistiska produktions- och anställningsplaner på tre månaders sikt. Dessutom har Plastindustrien Danmark nyligen gått ut med att plastindustri nu är en av Danmarks största underbranscher och i Finland är den rörliga och mångsidiga plastindustrin är en klar ljuspunkt, där ekonomin inte ser så bra ut i övrigt.

Men vart ligger egentligen utmaningarna för nordisk plastindustri?

– Generally speaking, I would say that the Nordic plastic industry is facing similar challenges as the neighboring Central European market, i. e. especially the risk of supply shortages and the high polymer price volatility the industry had to deal with already last year. To get an even better picture of the market situation in Scandinavia, I intend to visit Plastteknik Nordic in April, menar Andrew Cole, Editor på The industry journal ”KI – Plastics Information Europe”.

Nordisk plastindustri samlas och summeras på Plastteknik Nordic 13-14 april i den innovationspräglade regionen Skåne. Trots att det i första hand är en nordisk mässa, kommer företag från hela världen att ställa ut, bland annat från Taiwan, Portugal, Italien, Tyskland, Österrike, Kina m.fl., vilket även speglar den globala inverkan på Nordisk plastindustri.

Plastteknik Nordic är Nordens ledande branschmässa för polymerproduktion, material, industridesign och konstruktion. Den arrangeras av Easyfairs Scandinavia 13-14 april på MalmöMässan. För alla som arbetar inom branschen är mässan samt aktiviteter och seminarieprogram kostnadsfritt.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx