Mötesplats för plastindustrin

PUBLICERAD: 4 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

EasyFairs Plastteknik
Hela Nordens plastindustri förenas på Plastteknik Nordic 2016 och blickar mot en stark framtid med global agenda. Nordens plastindustri står sig stadig men blir samtidigt allt mer beroende av andra länders utveckling och industri. Topparna i Nordisk industri kännetecknas av optimistiska produktions- och anställningsplaner medan utmaningarna ligger i risken för bristande tillgång och höga polymerprissvängningar. Detta avspeglas även på branschmässan Plastteknik Nordic 13-14 april, där hela Nordens plastindustri förenas och sätter spår i framtiden.

Den Europeiska branschföreningen Plastics Distributors Association (EPDA) rapporterar om stor framtidsoptimism inom den europeiska plastindustrin och 53 % av företagen har ökat sina investeringar gällande maskiner och annan utrustning, jämfört med samma tidpunkt föregående år. I Sverige rapporterar bland annat Konjukturinstitutet att deras barometerindikatorn sjönk under februari månad men detta till trots, indikerar den en starkare tillväxt än normalt i den svenska ekonomin. Industriföretagen är betydligt mer nöjda än normalt med nuvarande orderstockar och redovisar optimistiska produktions- och anställningsplaner på tre månaders sikt. Dessutom har Plastindustrien Danmark nyligen gått ut med att plastindustri nu är en av Danmarks största underbranscher och i Finland är den rörliga och mångsidiga plastindustrin är en klar ljuspunkt, där ekonomin inte ser så bra ut i övrigt.

Men vart ligger egentligen utmaningarna för nordisk plastindustri?

– Generally speaking, I would say that the Nordic plastic industry is facing similar challenges as the neighboring Central European market, i. e. especially the risk of supply shortages and the high polymer price volatility the industry had to deal with already last year. To get an even better picture of the market situation in Scandinavia, I intend to visit Plastteknik Nordic in April, menar Andrew Cole, Editor på The industry journal ”KI – Plastics Information Europe”.

Nordisk plastindustri samlas och summeras på Plastteknik Nordic 13-14 april i den innovationspräglade regionen Skåne. Trots att det i första hand är en nordisk mässa, kommer företag från hela världen att ställa ut, bland annat från Taiwan, Portugal, Italien, Tyskland, Österrike, Kina m.fl., vilket även speglar den globala inverkan på Nordisk plastindustri.

Plastteknik Nordic är Nordens ledande branschmässa för polymerproduktion, material, industridesign och konstruktion. Den arrangeras av Easyfairs Scandinavia 13-14 april på MalmöMässan. För alla som arbetar inom branschen är mässan samt aktiviteter och seminarieprogram kostnadsfritt.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Packnews ger dig kostnadsfri entré till Fachpack 2024

Packnews kan nu erbjuda kostnadsfri entré till Fachpack i Nürnberg i höst.
Messegeschehen / Fair activities in general

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x