Mondi utvecklade återförslutbar förpackning till “Vossafår”-korv

PUBLICERAD: 30 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya återförslutbara förpackningen för Orklas “Vossafår” har utvecklats av Mondi.

För norska Orkla Groups räkning har pappers- och förpackningskoncernen Mondi utvecklat en ny, återförslutbar förpackningslösning för den i Norge välbekanta färdigskivade korvprodukten ”Vossafår”.

Den tidigare förpackningen för ”Vossafår” var försedd med en lättöppnad och avdragbar toppfilm, men den var inte återförslutbar, eftersom bottendelen i ”Vossafår”-förpackningen varit flexibel, vilket gjort det svårt för konsumenter att få en återförslutbar toppfilm att passa mot den mjuka underdelen och ge en tillförlitlig förslutning.

Utmaningen för Mondi var att modifiera den flexibla strukturen hos bottendelen och utveckla en speciell flerlagersfilm försedd med erforderliga barriärer. Det var viktigt att toppfilmen inte skulle ”krökas”  eller rulla ihop sig, när förpackningen och produkten hanterades i Orklas termoformningslinje.

”Det tog mer än två år av forskning, utveckling och tester innan Mondi och Orkla kom fram till en funktionell lösning, som båda parter gillade. Den nya förpackningen öppnas genom att den återförslutbara etiketten dras undan, varefter konsumen ten enkelt kan ta ut så många korvskivor som önskas och sedan återförsluta förpackningen genom att återplacera etiketten och trycka till”, säger Pål Wikstrøm, som är nordisk försäljningschef hos Mondi för konsumentförpackningar.

En stor fördel med Mondis nya återförslutbara lösning är att den fungerar även med flexibla bottendelar, typ sådan som redan användes i ”Vossafårs”-förpackningen. Konventionella återförslutningsbara toppfilmslösningar kräver en styvare bottenbana för att toppfilmens självhäftande lim ska ge en säker förslutning, som inte släpper in luft/syre. Med Mondis lösning eliminerar man behovet av styvare bottendelar och för Orklas del innebär det att man sluppit investera i en dyrare bottendel och i ändringar i produktionslinjen.

Mondi skriver i ett pressmeddelande att en stor del av utvecklingsarbetet av den nya förpackningen ägde rum vid Mondi Styria, som är Mondi filmextruderingsfabrik i Österrike, där man utvecklat såväl toppfilmen/etiketten som den nya flexibla bottendelen. För Orklas del har det endast behövts mindre justeringar för att kunna köra den nya förpackningen köras i befintliga produktionslinjer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx