Mondi utvecklade återförslutbar förpackning till “Vossafår”-korv

PUBLICERAD: 30 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya återförslutbara förpackningen för Orklas “Vossafår” har utvecklats av Mondi.

För norska Orkla Groups räkning har pappers- och förpackningskoncernen Mondi utvecklat en ny, återförslutbar förpackningslösning för den i Norge välbekanta färdigskivade korvprodukten ”Vossafår”.

Den tidigare förpackningen för ”Vossafår” var försedd med en lättöppnad och avdragbar toppfilm, men den var inte återförslutbar, eftersom bottendelen i ”Vossafår”-förpackningen varit flexibel, vilket gjort det svårt för konsumenter att få en återförslutbar toppfilm att passa mot den mjuka underdelen och ge en tillförlitlig förslutning.

Utmaningen för Mondi var att modifiera den flexibla strukturen hos bottendelen och utveckla en speciell flerlagersfilm försedd med erforderliga barriärer. Det var viktigt att toppfilmen inte skulle ”krökas”  eller rulla ihop sig, när förpackningen och produkten hanterades i Orklas termoformningslinje.

”Det tog mer än två år av forskning, utveckling och tester innan Mondi och Orkla kom fram till en funktionell lösning, som båda parter gillade. Den nya förpackningen öppnas genom att den återförslutbara etiketten dras undan, varefter konsumen ten enkelt kan ta ut så många korvskivor som önskas och sedan återförsluta förpackningen genom att återplacera etiketten och trycka till”, säger Pål Wikstrøm, som är nordisk försäljningschef hos Mondi för konsumentförpackningar.

En stor fördel med Mondis nya återförslutbara lösning är att den fungerar även med flexibla bottendelar, typ sådan som redan användes i ”Vossafårs”-förpackningen. Konventionella återförslutningsbara toppfilmslösningar kräver en styvare bottenbana för att toppfilmens självhäftande lim ska ge en säker förslutning, som inte släpper in luft/syre. Med Mondis lösning eliminerar man behovet av styvare bottendelar och för Orklas del innebär det att man sluppit investera i en dyrare bottendel och i ändringar i produktionslinjen.

Mondi skriver i ett pressmeddelande att en stor del av utvecklingsarbetet av den nya förpackningen ägde rum vid Mondi Styria, som är Mondi filmextruderingsfabrik i Österrike, där man utvecklat såväl toppfilmen/etiketten som den nya flexibla bottendelen. För Orklas del har det endast behövts mindre justeringar för att kunna köra den nya förpackningen köras i befintliga produktionslinjer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup