Mondi lanserar pappersbaserad ståpåse för disktabletter

PUBLICERAD: 31 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Mondi och varumärkesägaren Reckitt har utvecklat en pappersbaserad ståpåse för Finish diskmaskinstabletter. Förpackningen lanseras först hos Carrefour-kedjan i Frankrike. (Bild Mondi/Reckitt)

Globala förpacknings- och papperskoncernen Mondi har tillsammans med varumärkesägaren Reckitt utvecklat och lanserat en innovativ och pappersbaserad ståpåse för varumärket Finish diskmaskinstabletter.

Den nya förpackningslösningen innehåller 75 procent mindre mängd plast än sin helt plastbaserade föregångare. Plastbesparingen uppges bli mer än 2.000 ton om året, när förpackningsbytet är helt genomfört. Förändringen ingår i Reckitts ambitioner att till år 2030 ha halverat sin användning av jungfrulig plast i förpackningar.

Att använda pappersbaserade förpackningar till diskmaskinstabletter har traditionellt sett varit en utmaning, eftersom de vattenlösliga tabletterna måste hållas absolut torra i en förslutbar, hållbar och vattentålig ytterförpackning.

Reckitt och Mondi löste svårigheterna genom att arbeta nära tillsammans med Mondis EcoSolutions-experter och designa en hållbar lösning, där man ersatte 75 procent av plasten med högkvalitativt papper. De resterande 25 procenten plast i förpackningen används dels för att stärka pappersstrukturen och ge ett barriärskydd som säkerställer kvaliteten och säkerheten för den färdiga produkten, dels för att åstadkomma en fuktsäker och tät återförslutning.

De nya pappersbaserade förpackningarna för Finish kommer initialt att lanseras hos detaljhandelskedjan Carrefour i Frankrike, där förpackningarna blir återvinningsbara i befintliga pappersåtervinningsströmmar. Marknadslansering i andra länder sker under de närmaste åren och då kommer man också vid behov att göra eventuella justeringar i materialkompositionen, så att förpackningarna enkelt ska kunna återvinnas i sin helhet som pappersförpackning i respektive lands befintliga materialströmmar.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006