Mondi lanserar pappersbaserad ståpåse för disktabletter

PUBLICERAD: 31 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Mondi och varumärkesägaren Reckitt har utvecklat en pappersbaserad ståpåse för Finish diskmaskinstabletter. Förpackningen lanseras först hos Carrefour-kedjan i Frankrike. (Bild Mondi/Reckitt)

Globala förpacknings- och papperskoncernen Mondi har tillsammans med varumärkesägaren Reckitt utvecklat och lanserat en innovativ och pappersbaserad ståpåse för varumärket Finish diskmaskinstabletter.

Den nya förpackningslösningen innehåller 75 procent mindre mängd plast än sin helt plastbaserade föregångare. Plastbesparingen uppges bli mer än 2.000 ton om året, när förpackningsbytet är helt genomfört. Förändringen ingår i Reckitts ambitioner att till år 2030 ha halverat sin användning av jungfrulig plast i förpackningar.

Att använda pappersbaserade förpackningar till diskmaskinstabletter har traditionellt sett varit en utmaning, eftersom de vattenlösliga tabletterna måste hållas absolut torra i en förslutbar, hållbar och vattentålig ytterförpackning.

Reckitt och Mondi löste svårigheterna genom att arbeta nära tillsammans med Mondis EcoSolutions-experter och designa en hållbar lösning, där man ersatte 75 procent av plasten med högkvalitativt papper. De resterande 25 procenten plast i förpackningen används dels för att stärka pappersstrukturen och ge ett barriärskydd som säkerställer kvaliteten och säkerheten för den färdiga produkten, dels för att åstadkomma en fuktsäker och tät återförslutning.

De nya pappersbaserade förpackningarna för Finish kommer initialt att lanseras hos detaljhandelskedjan Carrefour i Frankrike, där förpackningarna blir återvinningsbara i befintliga pappersåtervinningsströmmar. Marknadslansering i andra länder sker under de närmaste åren och då kommer man också vid behov att göra eventuella justeringar i materialkompositionen, så att förpackningarna enkelt ska kunna återvinnas i sin helhet som pappersförpackning i respektive lands befintliga materialströmmar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx