Mobergs lanserar ny teknik för kontroll av MAP-gas

PUBLICERAD: 3 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

GPX Inspection System är ett icke-förstörande in-line-system för kontroll av MAP-gas i förseglade livsmedelsförpackningar.

Malmöbaserade Mobergs Processkontroll lanserar i samarbete med Gasporox en ny teknik, som kontrollerar MAP-gas vid livsmedelspackning utan att förstöra förpackningen.
För att garantera hållbarhet i en förpackning med modifierad atmosfär (MAP) måste gasinnehållet kvalitetssäkras, vilket tidigare endast varit möjligt genom manuella stickprovskontroller, som innebär att den testade förpackningen måste kasseras. 
Den teknik, som Mobergs nu presenterar för den svenska livsmedelsindustrin, består däremot av en icke-förstörande in-line gasanalysator, som lämnar den förseglade förpackningen intakt.

Vid förpackning av livsmedel ersätts ofta luften i förpackningen med en gasblandning, så kallad modifierad atmosfär eller MAP (Modified Atmosphere Packaging).
Packning med modifierad atmosfär kan hjälpa till att hämma bakterietillväxt i ett livsmedel och därmed öka hållbarheten på en produkt genom att bevara färg, smak, textur, etc.
För att uppnå önskad effekt är det viktigt att den modifierade atmosfären har rätt sammansättning och att förpackningen är tät, så att gasen innesluts
I dagsläget kontrollmäts vanligen gasen i en förpackning genom manuella stickprovskontroller med förstörande provtagning, varefter förpackningen är förstörd. Med den unika Gasporox-metod, som Mobergs nu lanserar på den svenska marknaden, är det nu möjligt att med ett instrument till 100 procent kontrollera gasblandningen i förseglade livsmedelsförpackningar och där såväl produkter som förpackningar lämnas intakta.

”En oförstörande kontroll av gasinnehåll i förpackningar är alltid efterfrågad, men när vi nu kan presentera en in-line lösning blir det riktigt intressant”, säger Fredrik Moberg, VD för Mobergs Processkontroll AB, om Gasporox-metoden.

Scanpack i oktober kommer Mobergs att premiärvisa nya GPX Inspection System, som helautomatiskt kontrollerar varje förpackning i produktionslinjen och som indikerar när gasblandningen överskrider förinställda toleransvärden.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx