Minimalt plastskikt i bägare med nytt beläggningskoncept

PUBLICERAD: 1 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Med Stora Ensos UltraThinPE Tec™-koncept kan man väsentligt mimimera mängden barriärplast i FSB-produkter som muggar, bägare, tråg, etc. (Bild Stora Enso)|Tuomas Puonti, Stora Enso. (Bild fr LinkedIn

Stora Enso har utvecklat innovationen UltraThinPE Tec™ – ett beläggningskoncept som väsentligt reducerar tjockleken på plastbarriärer i kartongbaserade dryckesbägare.

Stora Enso uppger i ett pressmeddelande att med hjälp av UltraThinPE Tec™ kan man uppnå marknadens för tillfället tunnaste polymerbeläggning på kartongbaserade produkter som dryckesbägare, etc. Tekniken möjliggör produktion av FSB-produkter (Food Service Board) där polymerbarriären utgör mindre än fem procent av förpackningsmaterialet.

FSB-kartong, som används för att tillverka exempelvis pappersmuggar, kräver en barriär – vanligtvis gjord av plast – som erbjuder såväl skydd mot vätska som funktionalitet vid konvertering. Med UltraThinPE Tec™ får man inte bara marknadens lägsta plastbeläggningsvikt utan också förbättrad hållbarhet hos pappersmuggarna och minskat totalt koldioxidavtryck för de färdiga produkterna.

Stora Enso uppger att UltraThinPE Tec™ minskar plastbeläggningsvikten med upp till 40 procent jämfört med Cupforma Natura-produkter, som har plastbarriärer av fossilt eller biobaserat polyeten (PE) med en ytvikt på 15 gram per kvadratmeter. Med UltraThinPE Tec™ kan kartongandelen uppgå till mer än 95 procent, vilket även ger varumärkesägare ekonomiska fördelar i länder där producentansvaret medför extra avgifter för sammansatta material. I exempelvis Tyskland kan det väsentligt lägre plastinnehållet innebära minskade avgifter med upp till 75 procent.

Tuomas Puonti, Stora Enso. (Bild fr LinkedIn

Vidare uppger Stora Enso att FSB-produkter med UltraThinPE Tec™-beläggningar kan återvinnas med papper eller kartong beroende på lokala bestämmelser, insamlings- och sorteringsinfrastruktur. Som ensidiga, minimala plastbeläggningar kan de också underlätta återvinningen av FSB i vanliga återvinningsbruk, när de kombineras med andra pappers- och kartongförpackningar.

”UltraThinPE Tec™ gör det möjligt för varumärkesägare att ytterligare uppfylla sina hållbarhetsmål, särskilt när det gäller plastminskning, samtidigt som de upprätthåller de högsta produkthygien- och säkerhetsstandarderna”, säger Tuomas Puonti, VP, chef för affärsområdet LPB Fresh & FSB hos Stora Enso.

Stora Enso uppger att för närvarande används de innovativa UltraThinPE-beläggningarna på pappersmuggar tillverkade av företagets FSB-kartong under varumärket Cupforma. För konverterare fungerar Cupforma-kartong med UltraThinPE Tec™-beläggningar på samma sätt som material med traditionella polymerbeläggningar. Kartongen erbjuder utmärkt barriärprestanda, värmeförseglingsbarhet och snabb implementeringstid.

Kartong med UltraThinPE Tec™-beläggningar tillverkas på Stora Ensos kartongbruk Imatra i Finland och Forshaga bruk i Sverige.

————————————————-

Cupforma från Stora Enso är ett förnybart kartongmaterial för pappersmuggar och är optimerat för återvinning. Sortimentet inkluderar Cupforma Natura för slutprodukter som bägare och koppar för varma drycker och Cupforma Special för slutprodukter som glassbägare och glassförpackningar.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah