Mindre toapappersrullar gav stora förbättringar för ICA!

PUBLICERAD: 18 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Genom att minska innerdiametern på toarullarna med ynka 4 millimeter uppnådde ICA stora förbättringar och besparingar.|”Det är häftigt hur en sådan liten förändring kan ha så stor positiv påverkan både på miljö och lönsamhet”

Genom att se till att tillverkaren av toalettpapper minskade innerrullens diameter med endast fyra millimeter, har ICA kunnat öka fyllnadsgraden vid transporter med 54 procent och ökat antalet toapappersförpackningar från 125 till 192 per pall. Per år räknat innebär det ett minskat transportbehov med 660 lastbilar, ett minskat koldioxidutsläpp med 210 ton och en besparing på 1,9 miljoner kronor!

Den lilla förändringen med så stora positiva resultat har gjort att ICA nu för andra året i rad vunnit tävlingen ”Årets förbättring”, som arrangeras av konsultföretaget C2 Management.

Tidningen Miljö & Utveckling skriver att bakgrunden till att ICA kom på hur man kunde öka fyllnadsgraden på pallar och i lastbilar var att några medarbetare på ICA noterade att pallarna för toalett- och hushållspapper inte var optimerade i storlek och omfång.
”Vid ett besök i fabriken, och mest av en händelse, såg vi att det inte var fullt på pallarna”, säger Tina Ullander, en av medarbetarna, till tidningen.

Genom att få toapappersleverantören att minska innerullens mått med fyra millimeter och lägga till ett extra lager pappersförpackningar på varje lastpall, kunde ICA avsevärt öka fyllnadsgraden på lastpallar och i lastbilar. ICA transporterar varje år 3.900 lastbilar med toalett- och hushållspapper – med de nu genomförda förbättringarna kan det behovet minska med 660 lastbilar.

”Det här visar vilken hävstångseffekt vi kan få med små justeringar i stora flöden. Det är häftigt hur en sådan liten förändring kan ha så stor påverkan både på miljön och lönsamheten. Vi hoppas få med fler leverantörer i liknande projekt. Förbättringsmöjligheter går att hitta överallt”, säger Kristoffer Widén, chef för påfyllning inom ICA Sverige, till Miljö & Utveckling.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning