Miljövänlig låda av plast och frökapslar från solros

PUBLICERAD: 29 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Polypropenplast plus granulat från solrosfrökapslar bildar ett nytt kompositmaterial, som BITO använder i några av sina lager- och plocklådor.|BITO:s ”solroslåda” används för lagring och plockning av artiklar som skruvar och muttrar, etc.

Företaget BITO Lagersystem, med säte i Helsingborg, lanserar en miljövänlig lagerlåda i ett kompositmaterial, som består av polypropen och granulat från solrosens frökapslar! Tillverkningsmetoden minskar utsläppen av växthusgaser och sparar energi vid tillverkningen, utan att tumma på kvaliteten.

Det nya materialet är en mix av polypropenplast och pulveriserad fiber från solrosens frökapsel (solrosgranulat, SFC). Det sistnämnda är en outnyttjad restprodukt från livsmedelsindustrin, som nu kommer till användning. Blandningen ger ett kompositmaterial, som är både formbart och hållbart, egenskaper som lämpar sig väl för tillverkning av lagerlådor.

”Solroslådan” används för lagring och plockning av artiklar som skruvar och muttrar, etc. Den är utrustad med plockfönster och designad för en snabb, flexibel och ergonomisk plockning. Det finns två storlekar, 4,1 respektive 5,7 liters volym, båda med en lastkapacitet på 15 kilo. Inför lanseringen har BITO genomfört flera tester ute hos kunder med goda resultat.

”Genom att tillsätta solrosgranulat i produktionsprocessen, tar vi ett stort, innovativt steg mot en framtidsorienterad, miljömedveten och hållbar serie lagerlådor”, säger Peter Kerth, produktionschef hos tyska moderbolaget BITO-Lagertechnik Bittmann GmbH.

BITO Lagersystem skriver i ett pressmeddelande att eftersom solrosens frökapslar är en naturlig restprodukt krävs varken extra näringsämnen eller odlingsmark. Genom att använda solroskomposit i tillverkningen sparar man in 130 gram koldioxid per låda, jämfört med standardmodellen i ren plast. Dessutom är produktionstemperaturen lägre, vilket minskar energiförbrukningen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432