Miljontals påsar av fossil plast ersätts med bioplast

PUBLICERAD: 17 oktober 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Axfood kommer i fortsättningen att erbjuda fruktpåsar av bioplast i stället för påsar av oljebaserad plast. Bioplastpåsarna tillverkas av sockerrösbaserad  ”I´m Green”-polyeten som är brasilianska Braskems varumärke.|I Axfoods egna butiker kommer nu 170 miljoner oljebaserade plastpåsar för frukt och grönt att ersätta med bioplastpåsar.

Dagligvarukoncernen Axfood, där bland annat Hemköp och Willys ingår, ska ersätta fruktpåsar av fossil plast med bioplastpåsar, tillverkade av brasilianska Braskems sockerrörsbaserade ”I´m Green”-polyeten. Förändringen ska göras i Axfoods samtliga egna butiker och när den är helt genomförd omfattar den totalt cirka 170 miljoner påsar om året.

Axfood skriver i ett pressmeddelande att man med åtgärden flyttar fram sina positioner ytterligare för att minska användandet av plastpåsar av oljebaserad plast.

”Övergången till fruktpåsar av sockerrör är ett viktigt led i att ytterligare minska den totala klimatpåverkan”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

För hela Axfood-koncernen, där även Axfood Närlivs med Tempo och Handlar´n ingår, innebär bytet till fruktpåsar av sockerrörsbaserad bioplast ett minskat koldioxidutsläpp med drygt 60 procent per år.

Övergången till de nya påsarna sker successivt under hösten, i takt med att lagren av de oljebaserade plastpåsarna töms. Först ut är två Hemköpsbutiker i Stockholm i slutet av november. Bytet av samtliga fruktpåsar beräknas vara helt genomfört i början av nästa år. Påsarna är återvinningsbara och sorteras med vanlig plast.

”Det sker många positiva initiativ för att minska klimatpåverkan i vår bransch just nu och givetvis hoppas vi att andra följer vårt exempel och helt överger fruktpåsar av fossil plast i butikerna”, säger Åsa Domeij.

Axfood skriver att man arbetar strategiskt för att minska den totala plastförbrukningen. Bärkassar av sockerrörsbaserad bioplast och pant på saft- och juiceflaskor är initiativ, som Axfood var först med i dagligvarubranschen. Just nu genomförs dessutom ett test, där kunderna kan panta bärkassar på Hemköp vid Torsplan i Stockholm, ett initiativ som fler butiker nu tar efter. Vidare används numera bioplast som emballage för Axfoods egna varumärke Garants sortiment av frukt och grönt.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx